Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koalice věří, že Senát přes výhrady výborů schválí nižší valorizaci důchodů

Vládní politici věří, že přes názor části senátních výborů ve středu plénum horní komory schválí návrh sporné valorizace důchodů. Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan bude se senátory v klubu STAN odpoledne o podpoře návrhu ještě jednat. Novinářům řekl, že nechce a nebude "někoho válcovat", přednese ale argumenty pro nižší valorizaci, než udává zákon. Také vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš věří v přijetí návrhu. Novinářům před jednáním Sněmovny řekl, že se senátory komunikují koaliční strany i příslušní ministři. Při jednání výborů se proti novele postavili také někteří senátoři z klubů vládních stran.

Rakušan uvedl, že zaregistroval některé odmítavé názory v klubu STAN a plánuje s danými senátory dnes odpoledne v jednání klubu hovořit. Diskuse se podle něj vede ve všech vládních klubech. "Nepředpokládejte, že budu někoho válcovat... přijdu s argumenty a budu se s každým senátorem bavit," uvedl.

Ústavně-právní výbor Senátu dnes doporučil nejtěsnější většinou čtyř ze sedmi hlasů novelu zamítnout zejména kvůli způsobu jejího prosazení ve Sněmovně. V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů jako pro její zamítnutí. Pokud by vládní důchodovou novelu neschválil ani Senát jako celek při středeční schůzi, vážně by to ohrozilo její včasné přijetí do 22. března.

Bartoš odkázal na komunikaci na úrovni politických stran a klubů. "Samozřejmě probíhá jak skrze strany, tak skrze zodpovědné ministry," řekl. Věří, že senátoři nakonec podpoří návrh v podobě, v jaké ho odeslala Sněmovna.

Místopředseda poslanců TOP 09 Michal Kučera řekl, že plénum Senátu může a pravděpodobně i bude hlasovat jinak než výbory. "Věřím, že ten sněmovní návrh podpoří a hlavně nás ušetří dalšího týdenního nocování v Poslanecké sněmovně," uvedl.

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod by se zvýšil od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun podle míry inflace. Koalice novelu prosadila minulý týden navzdory rozsáhlým obstrukcím opozice, která chce předpis napadnout u Ústavního soudu, pokud začne platit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/Vít Rakušan

Štítky ČR, sněmovna, senát, vláda, důchody, zákon, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Válečničtí trpaslíci a kudlanky se zalekli konce. Zase žvaní o ,průměrném' důchodu jako průměrné kuře které boháč snědl celé a diví se hladovému který přece statistický měl půlku. Změřil někdo teplotu u těch papalašů, jak pekařka pletařka dodržuje teplotu a nosí dva svetry ? V Sejmu změřili teplotu a tu měli 22-24 stupně.

Středa, 8. března 2023, 10:15Odpovědět

Koalice věří, že Senát přes výhrady výborů schválí nižší valorizaci důchodů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.