Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Babiš zůstal šéfem ANO i poslancem, Vondrák rezignoval na místopředsedu hnutí

Bývalý premiér Andrej Babiš zůstal i po dnešním jednání předsednictva ANO předsedou hnutí a poslancem. Hlavními tvářemi opozičního subjektu ale podle něj budou šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová a Karel Havlíček, který nově povede stínovou vládu. Ve vedení ANO naopak skončil dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, jenž před prezidentskou volbou veřejně podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.

Babiš považuje za důležité dobudovat strukturu hnutí ANO, soustředit se na mladou generaci, hledat nové tváře a připravit se na příští volby. Omezí své mediální a společenské aktivity.

Vedení ANO dnes také zhodnotilo prezidentské volby a Babišovu kampaň. Zisk zhruba 2,4 milionu hlasů považuje za skvělý výsledek. Hnutí chce podle Babiše pracovat pro voliče, které ignoruje vláda Petra Fialy (ODS). Vedle kabinetu ale expremiér ostře kritizoval i předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamuru a ČSSD Michala Šmardu, kteří podle něj zradili zájmy svých voličů přímou či nepřímou podporou Pavla.

Podle Okamury se Babiš snaží odlákat pozornost od problémů v ANO a chce lživě pošpinit SPD, přestože všichni vědí, že dala doporučení nevolit Pavla. Šmarda míní, že se Babiš snaží vybudovat monopol na opozici. Nikdo z ČSSD podle něj nepodpořil vládu, strana se chce vrátit do Sněmovny a hájit zájmy lidí.

Kromě ostatních politických subjektů se Babiš na tiskové konferenci pustil i do médií. Výsledkem jejich činnosti, nikoli prezidentské kampaně, byla podle expremiéra nenávist ve společnosti a rozdělení lidí mezi prvním a druhým kolem voleb. Zopakoval také, že jeho prezidentská kampaň byla o míru, ale média sdělení překroutila.

Moravskoslezský hejtman Vondrák kromě podpory Pavla dával dlouhodobě najevo nespokojenost s aktuálním směřováním hnutí ANO. I proto se rozhodl opustit funkci jeho místopředsedy. Babiš jeho rozhodnutí nechtěl komentovat. Vondrák chce zůstat poslancem i členem hnutí ANO, další postup podle něj bude záviset na praktických politických krocích.

Vondrák zároveň před tím, než dnešní jednání předsednictva opustil, navrhl uspořádání programové konference ANO v Ostravě. Považuje za důležité si vyjasnit, jak se hnutí chce profilovat, aby se ukotvilo do budoucna pro voliče. Babiš na jeho nápad reagoval tím, že předchozí podobné konference nic nepřinesly.

Babiš hnutí ANO založil v roce 2012, o rok později se subjekt poprvé dostal do Sněmovny. Po vládních angažmá v letech 2014 až 2021 je nyní v opozici, se 72 poslanci má nejsilnější poslanecký klub. Babiš je od počátku nepřetržitě předsedou ANO.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky ČR, ANO, volby, prezident, Babiš, předsednictvo, Vondrák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Nedělat stejnou chybu jako Okamura který prokoučoval kandidáta Baštu a dělá dojem vlastníka firmy Strana. Chceli krajánek konferenci má ji mít zvláště na severu země, přibral bych hlavně i ostatní severočeské, pozvat a jednat se zemědělci Jurečky, SPD, Triko, Klause ml, Sociální dem, odbory, presidentku dlužníků... Kritiky slyšet a hýčkat. Babiše volilo 42% , 30% lidí kteří nechodí k volbám od rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí.Knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, film Příběh kmotra-agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit. Doba je vážná, mafie válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás odstraněním větší části kandidátů nabídla dva podobné s Ženu kdyby voliči nechtěli volit exkomunisty. Lichvářská mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, je třeba se spojit, nevoliči volí mafii. Začít uklízet od obcí, starostů, mluvit spolu, chodit k volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii stop!,vrátit moc lidem.

Sobota, 11. února 2023, 09:19Odpovědět

Babiš zůstal šéfem ANO i poslancem, Vondrák rezignoval na místopředsedu hnutí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.