Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Senát umožnil změnu autorského zákona. Google v reakci omezí služby v tuzemsku

Novelu autorského zákona, který do tuzemského autorského práva transponuje dvě evropské směrnice, Senát neschválil, nezamítl ani nijak neupravil, k podpisu prezidenta republiky tak putuje sněmovní verze. Lhůta pro přijetí směrnice vypršela loni v červnu.

Ostře sledovanou částí novely byla pozice vydavatelů vůči poskytovatelům informačních služeb na internetu. Podle nového práva budou muset internetové společnosti uzavírat s vydavateli periodik licenční smlouvy a platit jim přiměřenou odměnu. Přijetí novely bez úprav požadoval nejen ministr kultury Martin Baxa (ODS), ale také Unie vydavatelů nebo Sdružení pro internetový rozvoj. O kompromis se snažila Asociace online vydavatelů. Proti přijetí byla třeba společnost Google, provozovatel nejužívanějšího internetového vyhledávače.

„Přijetí návrhu považuji za velmi důležité. K zásadním novinkám, které přináší, totiž patří například nové právo vydavatelů periodik a úprava odpovědnosti tzv. úložišť. Podle nového práva budou muset internetové společnosti uzavírat s vydavateli periodik licenční smlouvy a platit jim přiměřenou odměnu,“ shrnul ve svém vyjádření Baxa.

Při projednávání novely autorského zákona se v Senátu ukázala složitost celé problematiky a názorová pluralita, kdy ani jeden z výborů, který novelu projednával, nedospěl ke stejnému závěru. To se projevilo i při hlasování na plénu.

„Hlavním cílem zákona byla implementace směrnice, aby se posílila práva autorů a zajistila se větší ochrana duševního vlastnictví. To považuji za mimořádně důležité. Osobně ovšem v úpravě spatřuji několik problematických míst například vztah mezi vydavateli a digitálními platformami. Ostatně obavy z dopadů této dikce jsou obrovské. A to i ze strany ministerstva průmyslu a obchodu, Hospodářské komory či Svazu průmyslu a dopravy,“ doplnil senátor Jiří Růžička (TOP 09).

Nutnost novely autorského zákona potvrzuje také senátor David Smoljak (STAN). „Je nanejvýš spravedlivé, aby se velké internetové platformy jako Google nebo Facebook podělily o své reklamní příjmy, které jim plynou z toho, že využívají obsah vytvořený úplně jinými médii. Novela autorského zákona sice obsahuje několik problematických míst, díky jednomu pozměňovacímu návrhu stanoví například naprosto neúměrné postihy za tzv. overblocking, ale jinak významně posiluje práva autorů a vydavatelů, takže ji hodnotím jako užitečnou a přínosnou,“ dodal.

Přijetí novely bez úprav oceňuje Unie vydavatelů. „Pevně věříme, že přijetím zákona skončilo období hrozeb a prezentování údajně vynucených dopadů novely. Očekáváme, že nastane jednání o spravedlivých a transparentních podmínkách licenčních smluv, které budou určeny pro všechny české vydavatele,“ shrnul výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

Média budou moci vyjednávat napřímo i skrze kolektivního správce, který následně peníze bude rozdělovat. Společně s Unií vydavatelů na něm pracují Asociace online vydavatelů, Sdružení pro internetový rozvoj, zástupci novinářů a zástupci veřejnoprávních médií. Předseda Asociace online vydavatelů Libor Matoušek společně se zástupci Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky či Syndikátu novinářů ČR vyzýval senátory, aby zmírnili potenciální sankce pro platformy.

„Vzhledem k času, obsáhlosti a komplexitě autorského zákona nemohla žádná ze zainteresovaných stran očekávat v Senátu nějaký zásadní zvrat. Myšlenka evropské směrnice, která má za cíl mimo jiné chránit práva autorů a vydavatelů je jednoznačně správná a je to jeden ze střípků do skládačky, jak mohou seriózní média v budoucnu vystoupit z krysího závodu, ve kterém již nějaký čas běží. Jsme rádi, že jsme mohli do debaty na půdě Ministerstva kultury, sněmovny i senátu přispět našimi odbornými stanovisky a upozornit na rizika spojená s aplikací zákona v jeho současné podobě. Pokud bychom se v našich predikcích budoucího chování jednotlivých aktérů mediálního trhu mýlili, tak budeme moc rádi, že jsme se zmýlili. Spíše se však domníváme, že autorský zákon bude muset v brzké době doznat dílčích změn," doplnil Matoušek.

Proti sněmovní verzi byla společnost Google. Ta podle slov mluvčí Alžběty Houzarové v novele spatřuje nepřiměřené finanční a provozní riziko, že Google přestane v Česku zobrazovat náhledy zpravodajského obsahu a uzavře program News Showcase.

Googlu vadí zejména pasáž o vztahu vydavatelů a provozovatelů internetových vyhledávačů, agregátorů zpráv či sociálních sítí při sjednávání licenčních poplatků. Výhrady k němu měly rovněž ministerstvo průmyslu a obchodu, Hospodářská komora nebo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ustanovení se týká povinnosti firem jako Google, Twitter nebo Facebook, které budou muset získat od vydavatelů nebo jejich kolektivního správce licence ke komerčnímu využívání jejich článků. Novela stanoví také parametry licenčního poplatku. Za nedodržení by hrozila provozovatelům vyhledávačů pokuta až jedno procento jejich celosvětového ročního obratu, což se nelíbí zejména Googlu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Senát

Štítky senát, autorský zákon, média

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát umožnil změnu autorského zákona. Google v reakci omezí služby v tuzemsku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.