Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Populární filipínské Don Papa rumy z nejsladších melas na světě

PR článek

Rumu je jako písku v moři. Výrobci musí zaujmout něčím speciálním, aby upoutali pozornost zákazníků. Značka rumu Don Papa to má o něco jednodušší – z davu totiž vyčnívá už jen místem výroby. A je signifikantním důkazem toho, že dobrý rum nemusí vždy pocházet z Karibiku či Střední Ameriky.

Don Papa je prémiový rum z ostrova Negros Occidental na Filipínách, destiluje se na na úpatí aktivní sopky Mount Kanlaon a také zde tráví období zrání v dubových sudech. Pokud jde o jeho chuť, musíme souhlasit s tvrzením recenze Don Papa rumů: Usrkněte doušek a okamžitě vás zaplaví ohromující buket vůní, který se dokonale hodí k exotickému místu, kterému tenhle rum říká domov.

Don Papa: Od revoluce k rumu

Filipínec Don Papa Rum se objevil na scéně až v roku 2012 a postavil image rumu z této země na hlavu. Rum z Filipín obvykle znamená masovost spíše než třídu. Don Papa z malebného ostrova Negros však dokazuje, že existuje i jiná cesta. Ostrov, kterému místní obyvatelé říkají Sugarlandia, je vynikajícím výchozím bodem pro vysoce kvalitní rum. Negros je již dlouho známý jako hlavní region 1A cukrové třtiny. Jméno Don Papa je poctou Papa Isio, revolucionáři, který bojoval za nezávislost proti španělské koloniální nadvládě.

Podle legendy byl Don Papa malý farmář a předák na plantáži cukrové třtiny. Jednoho dne se ale zapletl do rvačky se Španělem, při které ho zranil. Aby unikl hrozícímu trestu ze strany španělské koloniální moci, uprchl do hor a připojil se (tak se praví příběh) ke skupině revolucionářů kolem Diose Buhawiho. Don Papa se ale brzy stal jedním z vůdců svých krajanů při vyhánění dobyvatelů ze své milované země.

Samotné jméno Don Papa by však mělo vyjadřovat spíše ducha, způsob života Sugarlandie než osobu jako takovou.

Značku založil Stephen Carroll, bývalý jednatel Rémy Cointreau, v roce 2012 poté, co se během jedné své cesty dozvěděl o rajském ostrově Negros. Zatímco Filipíny byly doposud známé levným rumem a většinou stále jsou, Don Papa přináší do odrůdy filipínského rumu závan čerstvého vzduchu s produkty, které lze použít nejen jako základ pro mix, ale jsou také čistým požitkem.

Jak chutná Don Papa Rum?

Don Papa Rum se vyrábí z místní cukrové třtiny ostrova Negros. Oblast kolem sopky Mount Kanlaon je považována za zvláště úrodnou a je proslulá kvalitou tam pěstované třtiny. Pozitivně působí sopečný původ půdy. Ke zrání rumu Don Papa se používají sudy po americkém bourbonu a sudech od španělského vína Rioja. Rum takto zraje minimálně 7 let.

Po dozrání jsou sudy dovedně promíchány master blenderem, takže vznikne typická, mírně doslazená chuť rumu Don Papa s obsahem alkoholu 40%.Oproti předchozím stáčením se v poslední době výrazně snížila sladkost, ale o tom více níže.

Don Papa voní příjemně sladce a jemně. V Glencairn sklenici odhaluje intenzivní tóny vanilky, stejně jako ananasu, broskve a mučenky. Vůně je zakončena lehce kořenitým dubovým tónem.

Značka nabízí širokou škálu různých kreací, takže je téměř nemožné popsat všechny chutě. Produkty však sdílejí základní ovocnost, ať už čerstvé, sušené nebo kandované. Vzhledem k použitým sudům se často vyskytuje vanilka a dub, stejně jako kakao a káva. Rumy jsou většinou lehké a jemné. Chuť Don Papa 7 let je mnohem vyzrálejší než předchozí stáčení značky. Je to dáno především výstižnějším dubovým tónem, který příjemně doplňuje ovocné a sladké tóny. Ochutnáme ananas, medový meloun a pomeranč. Ovocné tony jsou doplněny vůní crème brûlée a vanilky. Skvělý rum pro začátečníky!

zdroj: Chiara Paolini/shutterstock.com

Výroba

Jak se vyrábí Don Papa? Melasa používaná k výrobě rumů se vyrábí z Noble Cane, původního druhu cukrové třtiny. Melasa se vyrábí ve velmi starém, tradičním mlýně, díky čemuž jsou produkty podle výrobce prý intenzivnější, ovocnější a sladší než konvenční konspecifické produkty. Fermentace probíhá v Bago Distillery, kde také proces destilace probíhá v klasických kolonových destilačních zařízeních. Lihovina je poté ochlazena a - zředěná pramenitou vodou - plněna do amerických dubových ex-bourbonských sudů. Plnění pak zraje 7 let, poté se mísí a před plněním do lahví chladí filtrací.

Naše doporučení pro začátečníky

Don Papa má nyní širokou nabídku, i když některé kreace jsou zčásti limitované. Dobrým začátkem je však klasika, originál: Don Papa Rum, nejlépe čistý. Se svými sedmi lety v teplém klimatu se již řadí mezi dobře vyzrálé rumy a hodí se tedy i k požitku mimo míchané nápoje. Nejen, že je neodolatelně sladký s tóny vanilky, karamelu a ovoce, ale je také jemný a lahodný. Klasické (nebo i nevšednější) koktejly se s ní samozřejmě stále dají vykouzlit.

Pokud hledáte intenzivnější variantu, může být Don Papa 10 Year Old tou správnou vstupenkou. Použité sudy zde byly opět vypáleny, což dává výrobku drsnější a tmavší fazety. Kromě sladkého ovoce a vanilky zde hrají roli také kakaové a dubové aroma. Tento jemný rum také stojí za ochutnání čistý. Pokud se vám tyto produkty líbí, můžete dál zkoušet mnohostrannou řadu a vyzkoušet něco nového s některými limitovanými rumy. U této mladé společnost nás jistě čeká ještě pár zajímavých výtvorů.

Nový Don Papa Rum: Co odlišuje „Single Island Rum“ od dřívějšího „Small Batch Rum“?

Kdo si chtěl začátkem roku 2022 koupit Don Papa Rum, často čelil záhadě? Proč je oblíbená klasika téměř všude vyprodaná? Už nebude k dostání Don Papa Rum v krásné lahvi „Premium Aged 7 Years Small Batch Rum“, který byl nejen standardním stáčením, ale vždy byl bestsellerem a oblíbeným mezi odrůdami Don Papa? Od března jsou všechny otázky zodpovězeny: Don Papa 7 Rum je opět k dispozici – v lahvičce s téměř stejnou etiketou jako dříve. Chceme se samozřejmě podívat, zda je obsah stále stejný…

zdroj: Kojin/shutterstock.com

Small Batch se stává Single Island – co se ještě změnilo?

Jen malé detaily na vkusně zdobené etiketě nového rumu Don Papa 7 ukazují, že máme co do činění s novou edicí filipínského rumu: Tam, kde dříve stálo „Premium Aged“, je napsáno „Aged in Oak“již dlouho, ale nyní je místo názvu "Small Batch Rum" něco jiného: "Single Island Rum". Výrobce – společnost Bleeding Heart Rum Co. – klade důraz na původ rumu z ostrova Negros více než dříve.

Ve skutečnosti se změnila i receptura rumu Don Papa. Ještě předtím melasový destilát zrál až sedm let v dubových sudech – jak již delší dobu hlásá etiketa „Aged in Oak“. Tropické klima Filipín přispívá k intenzivnějšímu a rychlejšímu zrání rumu, než by tomu bylo v jiných oblastech světa. V nové verzi Don Papa 7 Rum byly některé z těchto dubových sudů již dříve naplněny vínem Rioja. Vliv na destilát: rozmanitější ovocné tóny a mnohostranná kořenitost, která v minulosti nebyla součástí chuti rumu Don Papa.

Proč byl Don Papa Rum nově koncipován?

Změněná chuť Don Papa je pravděpodobně způsobena změnou nařízení EU o lihovinách, které stanoví maximální obsah cukru v rumu na 20 g/l a jehož přechodná nařízení nyní končí. Nyní se může v rámci Evropské unie prodávat pouze jako „rum“, který vyhovuje novému nařízení – a obsahuje méně cukru a žádná další dochucovadla.

Cukernatost rumu je stále poměrně vysoká, ale alespoň není otevřená do nebes nebo zcela neregulovaná. Pro srovnání: od 100 gramů na litr se lihovina může/musí nazývat likérem, cola má obvykle 70-130 gramů na litr. Donedávna byl u limonád předepisován minimální obsah cukru 70 g/l, který byl – kvůli stížnosti výrobce Lemonaid, který do svých limonád používá nižší obsah cukru – nedávno změněn na „obvyklý obsah cukru“.

Pokud vyzkoušíte dva Don Papa Rumy vedle sebe ve srovnávací degustaci, objeví se rozdíl: Tam, kde starý Small Batch Don Papa přišel s intenzivními vanilkovými tóny a silnou sladkostí, nový Single Island Don Papa je jemnější, vyváženější a méně sladký. Ovocné tóny jsou mnohotvárnější - s tóny mandarinky, manga a jahod - a završeny jemnou kořenitostí připomínající čerstvý zázvor.

Asi deset let se diskutovalo o tom, zda – a pokud ano v jakém množství – by mělo být povoleno přidávání cukru do rumu. Don Papa Rum byl vždy jednou z nejkontroverznějších značek v diskuzi. Teoreticky malé množství cukru vzniká i zráním v sudu - stejně jako vanilin, který je přirozeně totožný se dřevem a původním aroma z vanilkového lusku. U typické chuti Don Papa však existovaly silné pochybnosti, zda sladkost a intenzita vanilkových tónů může pocházet pouze ze skladování v dřevěném sudu. Redesign Don Papa 7 Rum by měl být odpovědí na tuto debatu i nová nařízení EU.

Tip na závěr

Láhve Don Papa kromě přesvědčivého obsahu vypadají dobře i navenek. Svým neobvyklým, moderním a propracovaným designem jsou nádherným dárkem pro všechny milovníky rumu a ty, kteří by se jimi chtěli stát.

Zdroje informací:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rum, sud, cukr, Filipíny, vanilovník, třtina, Negros, Island, Střední Amerika, Karibik, Evropská unie, alkoholický nápoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární filipínské Don Papa rumy z nejsladších melas na světě  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.