Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brýle versus kontaktní čočky: které řešení je pro vás vhodnější?

PR článek

Máte husí kůži z pouhé představy, že byste si museli vkládat cizí předmět do oka? Pak je téměř jisté, že kontaktní čočky pro vás nebudou to pravé a mnohem snazší bude nosit dioptrické brýle. Nebo ne? Projděte si s námi výhody a nevýhody nošení čoček a brýlí a rozhodněte se, které řešení je pro vás nejlepší.

Kontaktní čočky

Kontaktní čočky jsou praktické, vhodné do každého počasí a nijak neomezují vaše zorné pole. Nabídnou vámnaprostou volnost a svobodu při cvičení, a také si nebudete muset vybírat oblečení podle barvy obrouček. Pro lidi s odlišnými dioptrickými potřebami na dálku a na blízko jsou na trhu dnes dostupné i multifokální dioptrické čočky, které fungují na podobném principu jako multifokální brýle a dávají očím podporu pro všechny vzdálenosti.

Při výběru kontaktních čoček myslete také na to, že při jejich aplikaci musíte dodržovat hygienická doporučení, abyste si do očí nezanesli infekci. Další nevýhodou je, že u někoho mohou vyvolávat pocit suchých a podrážděných očí, a to obzvláště při nošení nevhodných nebo nepropustných kontaktních čoček, které zabraňují přísunu kyslíku do očí.

Dioptrické brýle

Zatímco při nasazování a vyndávání kontaktních čoček musíte být velmi opatrní, abyste si do oka nezanesli špínu nebo si oči nějak nepoškodili, dioptrické brýle si snadno nandáte i sundáte jednou rukou a ani k tomu nepotřebujete zrcadlo. Na druhé straně je potřeba chránit je před poškozením.

I čištění je snazší. Kdykoliv si povšimnete, že vaše vidění není ostré a brýle na sobě mají šmouhy, jednoduše vyndáte hadřík z obalu na brýle a skla si vyčistíte. Díky brýlím můžete působit seriózněji, vzbuzovat v okolí respekt a také měnit dle nálady svou image.

Porovnání z pohledu ceny a praktičnosti

Zatímco dioptrické brýle vám vydrží po dobu několika let, pokud o ně budete správně pečovat, kontaktní čočky si musíte kupovat obden, každých 14 dní nebo po 1 měsíci nošení. Měsíční kontaktní čočky vás vyjdou okolo 2 000 Kč, což je zhruba částka, již můžete zaplatit za nové obroučky dioptrických brýlí.

 

Zdroj foto: Krakenimages.com / Shutterstock.com

Ovšem i přesto se nedá prohlásit, že brýle jsou lepší investicí. Záleží totiž na vašem životním stylu. S čočkami můžete vyrazit ven za jakéhokoliv počasí a užívat si ostré vidění, na druhou stranu nesmíte zapomínat na jejich vyndání z očí. Brýle si jednoduše nandáte a sundáte podle potřeby. Díky možnosti pořídit si sportovní dioptrické brýle nejsou omezeni ani lidé s aktivním životním stylem. Ty jsou odolnější než brýle s klasickými obrubami a dávají komfort i při dynamickém pohybu.

Odpověď na otázku, zda je lepší nosit kontaktní čočky nebo dioptrické brýle, si musí najít každý sám. Důkladně zvažte veškerá pro a proti. Do rozhodování zahrňte také váš životní styl a částku, jež jste ochotní investovat. Pokud si i přesto nebudete jednoznačně jistí, pořiďte si obojí a podle potřeby čočky a brýle střídejte.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky brýle, kontaktní čočka, čočka jedlá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brýle versus kontaktní čočky: které řešení je pro vás vhodnější?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.