Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Lídr ANO se vzdal podpory dvou zastupitelů za SPD, nahradí je hnutí PRO Plzeň

Neuplynulo ani 24 hodin od oznámení nově domluvené koalice a všechno je zase jinak. Bleskově po skončení sčítání hlasů oznámili lídři ANO, STAN a Pirátů, že společně podepsali memorandum o spolupráci a převahu v zastupitelstvu jim měli zařídit dva kandidáti za SPD. Po obrovské vlně kritiky ze stran voličů i politické špičky se lídr ANO Roman Zarzycký včera vzdal podpory obou zastupitelů za SDP, kterou původně ohlašoval v noci na dnešek. Nová čtyřkoalice bude vládnou s hnutím PRO Plzeň. Dohromady obsadí 28 křesel v 47členném městském zastupitelstvu.

Koalice ANO, Piráti a STAN kopíruje koalici v Plzeňském kraji. V Plzni přitom těsně zvítězila koalice Spolu (ODS, lidovci a TOP 09) před ANO. Primátorem Plzně bude lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana. Podpis dohody dnes oznámili lídři všech čtyř seskupení včetně PRO Plzeň.

Vznikající koalici v Plzni s podporou SPD včera odpoledne kritizovali předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf STAN Vít Rakušan„Memorandum Piráti podepsali se STAN a ANO. ANO ovšem jedná o podpoře s dvěma nezávislými kandidáty za SPD, s čímž mám osobně velký problém. U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití. O věci jsem dnes také jednal s předsedou STAN Vítem Rakušanem,“ uvedl Bartoš na svém Twitteru. 

„S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů," napsal Vít Rakušan novinářům v SMS zprávě.

Zarzycký: Možná jsem udělal neopatrné vyjádření

Podle Zarzyckého dnes všichni čerpali z médií informace, které nebyly podloženy skutečnou realitou. „Včera jsem možná udělal neopatrné vyjádření, které se svezlo po hlavách našich koaličních partnerů a ti si to nezasloužili," uvedl. Dohoda podle něj byla mezi hnutím ANO a dvěma nestraníky za SPD, z čehož se udělala "mediální masáž". „Říkal jsem několikrát, že tito lidé nepodepíší koaliční smlouvu a nebudou účastni v radě, a zástupci jiných stran to dnes zneužívali k něčemu, k čemu to nemělo sloužit," uvedl Zarzycký. Podle něj šlo pouze o nepochopení, i z centrálních míst.

„Dnes večer jsme podepsali dodatek ke včerejšímu memorandu o spolupráci, takže máme v současné době 28 členů pro hlasování v budoucí koalici," vysvětluje Zarzycký. Uvedl, že jeho prvním náměstkem bude Bosák a dalším náměstkem Aleš Tolar za STAN. Zástupce PRO Plzeň Jiří Uhlík dnes oznámil, že jeho hnutí, které ve volbách získalo pět mandátů, bude chtít místo v městské radě.

„Shodli jsme se na tom, že chceme odstranit takzvané zákulisní hráče z plzeňské politiky," zdůrazňuje Zarzycký. Všichni uvedli, že koalice v Plzeňském kraji, která začala fungovat od poloviny letošního února, pracuje bezvadně i bez koaliční smlouvy. „Máme pouze programové prohlášení, hlavní teze jsou vyříkány a takto bychom pravděpodobně rádi pokračovali i na plzeňském magistrátu," podotkl. Podle Zarzyckého už mají uzavřenou koalici ve velmi podobném rozdělení ve dvou největších obvodech Plzeň 1 a Plzeň 3, kde bude mít ANO starosty.

„Chtěl bych se omluvit koaliční partnerům, Pirátům a STAN, že museli podstoupit to martyrium, protože oni s SPD nikdy nejednali. Já jsem pana Kůrku (SPD), kterého považuji za velmi seriózního pána, který se stará o sport v Plzni, požádal, aby mě s panem Jaroslavem Kubalíkem podpořili. To se stalo a vůbec jsem netušil, že z toho vznikne takový hon na zajíce," uvedl Zarzycký.

„Kandidáti za SPD neměli být zapojení do vlády v Plzni.“

Dva kandidáti za SPD, kteří v sobotu podpořili ANO pro podpis memoranda, podle Zarzyckého nikdy neměli být zapojeni do vlády v Plzni. „Oni vyjádřili podporu pro tu platformu. Nikdy jsme s nimi nepodepsali žádnou koaliční smlouvu. Vyjádřili podporu mně do role primátora, do koalice, která po 30 letech zbaví Plzeň vlivu zákulisních hráčů, a já jim za to děkuji. Zástupci Pirátů, STAN ani PRO Plzeň nepodepsali s SPD žádnou dohodu," řekl.

Prvotní reakce na spolupráci s SPD vyvovaly u plzeňských lídrů STAN i Pirátů poněkud rozpačité rekace. „Já bych v životě s  SPD nejednal. Pan Zarzycký za mnou přišel, že má dohodnutou sedmnáctku. Ptal jsem se: To je SPD? On mi řekl, že ne, že to jsou nestraníci, lidé, kteří nikdy nebyli členy SPD. Museli jsme to vzít, druhá možnost byla, že by ANO šlo s ODS,“ vysvětloval v neděli lídr Pirátů Pavel Bosák serveru Novinky.cz„Nám to takhle nabídli. Řekli, že jich není 15 ale 17, a my jsme odpověděli, že tak je to ok, že uzavíráme memorandum a budeme to směřovat ke koalici," komentoval spolupráci s SPD lídr STAN Aleš Tolar.

Volby v Plzni vyhrála koalice Spolu s 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň s pěti mandáty, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele má také STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marie Fialová

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, volby do Senátu, Plzeň, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, koalice, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Roman Zarzycký, Vít Rakušan, Sudetoněmecká strana, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Lídr ANO se vzdal podpory dvou zastupitelů za SPD, nahradí je hnutí PRO Plzeň  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.