Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: V Plzni budou nově vládnout ANO, Piráti a STAN, získali dva přeběhlíky z SPD

I když se vítězem voleb v Plzni stala koalice SPOLU, po půlnoci už bylo jasné, že ve městě vládnout nebude. Ještě v noci se upekla dohoda mezi ANO, Piráty a STAN. Dohromady mají 23 křesel v 47členném zastupitelstvu, ale získali ještě dva další zastupitele kandidující za SPD. Hned po komunálních volbách podepsali memorandum.Primátorem Plzně bude lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana.

Dohoda ANO, Pirátů a STAN kopíruje koalici Plzeňského kraje, kde je koalice sestavená ze zástupců stejných stran. Primátorem Plzně bude lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana. Podpis dohody dnes oznámili lídři všech tří seskupení. Kromě ANO ještě Aleš Tolar za STAN a Pavel Bosák za Piráty, který se stane prvním primátorovým náměstkem.

Všichni dnes uvedli, že koalice v Plzeňském kraji, která začala fungovat od poloviny letošního února, pracuje velmi dobře a strany využijí všech synergií spolupráce, které se nabízejí. Zarzycký dále oznámil, že do 1,5 měsíce dokončí sestavení krajského rozpočtu a poté z krajské rady odstoupí a bude se věnovat pouze práci primátora na magistrátu města.

„Hnutí ANO má 17 hlasů, nikoli 15 mandátů, které jsme ve volbách získali. Naše společné memorandum podepsal s hnutím ANO také zastupitel Jan Kůrka a zastupitel Jaroslav Kubalík, oba nestraníci, kteří kandidovali za SPD, jimž děkuji. Oba pánové podporují platformu, která změní vládu nad Plzní tak, aby se nadále zákulisní hráči nepodíleli na vládě ve městě Plzni. Na platformě budou fungovat jako nestraníci," řekl Zarzycký. Díky tomu deklaroval 17 hlasů za ANO a následně oslovil ke spolupráci Piráty i hnutí STAN, kteří připojili po čtyřech hlasech.

„Primátorem Plzně budu já a prvním náměstkem kolega Bosák," řekl Zarzycký. Další personální obsazení devítičlenné rady oznámí v příštím týdnu. Hnutí ANO bude mít většinu - primátora a čtyři členy rady a Piráti a STAN po dvou radních. „Máme ale už jasnou dohodu, víme, jak to bude vypadat, ale dáme to ven, až se dohodneme konkrétně," uvedl.

Podle Zarzyckého mohlo být sestavení nové vlády nad Plzní tak rychlé, protože už půl roku funguje velmi dobrá a široká spolupráce stejných stran a hnutí na Plzeňském kraji. „Vyměnili jsme si informace a zjistili jsme, že další partneři s námi nejednají fér," uvedl. Odmítl, že by byla dnes oznámená koalice domluvená předem. „Dostal jsem SMS zprávy, které nám nabízely koalici s ODS a s dalším partnerem, a kolegové dostávali totožné nabídky, které ale byly zcela v rozporu s tím, jak by se koalice mohla vyvíjet," řekl.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marie Fialová

Štítky Volby 2022, koalice ANO, Piráti, STAN, primátor Zarzycký, ANO 2011, Plzeň, Svoboda a přímá demokracie, koalice, Roman Zarzycký, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Piráti a Starostové, Plzeňský kraj, Pavel Bosák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Plzni budou nově vládnout ANO, Piráti a STAN, získali dva přeběhlíky z SPD  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.