Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Omikron nebo delta? Podle příznaků variantu nepoznáte, tvrdí lékaři

V Česku přibývá nakažených koronavirovou variantou omikron. Jak ale rozeznat příznaky od delty? Lékaři se v odpovědi shodují, že nijak. Podle dosavadních poznatků má omikron prvotní příznaky velmi podobné deltě, ale také nachlazení nebo chřipce. I proto odborníci zdůrazňují důležitost PCR testů, které určí i variantu viru.

Proti těžkému průběhu chrání i první dávka očkování krátce po aplikaci. Ochranný efekt proti těžkému průběhu je u dvoudávkové vakcíny podle českých dat u zranitelných osob kolem 80 procent a třetí dávka to vrací téměř ke 100 procentům. V Česku si ji zatím nechalo aplikovat téměř 3,3 milionu lidí, což je téměř polovina všech očkovaných a necelá třetina populace.

Očkování je také levnější pro český zdravotní systém. Jedna dávka nejčastěji podávané vakcíny stojí zhruba 350 korun a lékař dostane asi 200 korun za její aplikaci, včetně posilujícího očkování stojí veřejné zdravotní pojištění zhruba 1650 korun. Monoklonální protilátky, které brání vážnému průběhu stojí zhruba 60 tisíc korun pro jednoho pacienta, což odpovídá zhruba ceně jednoho dne hospitalizace na JIP nebo týdnu na běžném oddělení. Preventivní antivirotické léky, které se podávají v tabletě, a ne jako infuze, stojí zhruba třetinu ceny protilátek.

Zdroj: ČTK

 „Nepozná to ani pacient ani lékař. U omikronu navíc tak často nedochází ke ztrátě chuti a čichu a kvůli tomu je rozlišení ještě složitější. Proto je u nemocných důležité PCR testování, ideálně s tzv. diskriminačním PCR testem, který určí variantu koronaviru a lékař podle ní může nastavit léčbu. Ne všechny testy se ale takto provádějí, a proto u některých pacientů variantu viru neznáme,“ říká primář Pavel Dlouhý, který je předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

U rizikových pacientů je znalost varianty klíčová, rozhoduje totiž o možnostech léčby. Ty jsou podle lékařů u omikronu omezenější. Na tuto variantu totiž podle lékařů nezabírají monoklonální protilátky, jen antivirotika. V současné době tedy zejména molnupiravir.

„Podává se v tabletkách a pacient jej může užívat doma. Nově také pacientům můžeme podat remdesivir v infuzích, na které musí pacient přijít tři dny po sobě do nemocnice, což není úplně pohodlné,“ popisuje Dlouhý.

Většina nakažených zvládne covid-19 doma a s užíváním běžných léků na horečku či kašel. S rostoucím výskytem varianty omikron však přibývá praktických lékařů, kteří nové antivirotikum svým pacientům předepsali.

Jedním z nich je doktor Cyril Mucha. „Na přelomu roku jsem léčil manželský pár seniorů. Pán byl pozitivně testovaný bez určení varianty, takže jsem automaticky nasadil monoklonální protilátky. O dva dny později měla pozitivní test i jeho paní, tentokrát již s určenou variantou omikron. Té jsem nasadil molnupiravir. Shodou náhod jsem tak porovnal obě léčebné metody na jednom manželském páru,“ dodává Mucha. Podle něj lze předpokládat, že oba měli stejnou variantu viru. Monoklonální protilátky zůstaly bez efektu a muž měl vážnější průběh než jeho manželka Zdena, která užívala molnupiravir. „Dopadlo to dobře, horečku jsem měla jen jeden den. Pak už jsem ani neležela, víceméně se to změnilo v rýmu, byla jsem zahleněná a jen jsem vykašlávala. A pak to odešlo úplně, snad během týdne,“ popisuje průběh paní Zdena (88). Lékaři nicméně nadále zdůrazňují, že nejlepší ochranou proti nákaze koronavirem je očkování, u rizikových skupin pak podání posilovací dávky vakcíny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, nemocnice, testy, vyšetření, lékař, omikron, delta, Česko, pacient, virus, Pavel Dlouhý, molnupiravir, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omikron nebo delta? Podle příznaků variantu nepoznáte, tvrdí lékaři  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.