Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Senát zřejmě schválí motivační příspěvek až 370 Kč denně pro lidi v karanténě

Senát zřejmě schválí opětovné zavedení příspěvku až 370 korun za den k náhradě mzdy či platu lidem v nařízené karanténě nebo izolaci. Přijetí návrhu dosluhující vlády ANO a ČSSD dnes plénu doporučil sociálních výbor, a to beze změn. Horní komora předlohu posoudí za týden. Bonus k nemocenské má bránit propadu příjmů, a motivovat tak obyvatele k tomu, aby po setkání s nakaženými koronavirem zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty.

K náhradě 60 procent redukovaného příjmu se má podle předlohy platit příspěvek až 14 dnů. Celkem s tímto bonusem by ale lidé neměli pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku. Příspěvek se má vyplácet zpětně při karanténě nařízené od začátku prosince, pokud by trvala i v den nabytí účinnosti zákona, do konce února příštího roku.

Peníze posílá prvních 14 dnů zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si podle předlohy odečte ze sociálních odvodů. Náklady odhadlo ministerstvo práce a sociálních věcí na 1,2 miliardy až 1,3 miliardy korun.

Očkovaní lidé budou muset po významném rizikovém kontaktu na test

Lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou muset pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí. Novinářům to dnes při on-line tiskové...

Karanténa se obecně nařizuje lidem bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. Ani po takzvaném rizikovém kontaktu se podle nynějších pravidel nevztahuje na očkované proti covidu-19. Nově ale očkovaní lidé musí pátý až sedmý den na PCR test. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila.

Příspěvek k náhradě mzdy či platu se už vyplácel od března do konce června. Bonus nepodléhá dani z příjmů ani exekuci a nezapočítává se do příjmů pro výpočet sociálních dávek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, senát, hospodářství, koronavirus, nemocenské, výbory, karanténa, ČSSD, ANO 2011, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát zřejmě schválí motivační příspěvek až 370 Kč denně pro lidi v karanténě  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.