Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dušek: Nákaza se nešíří víc ve školách, jenom ji lépe zachytáváme testy

Epidemie koronaviru se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nešíří víc mezi dětmi než mezi staršími věkovými skupinami. Jenom se u nich díky plošnému testování víc zachytávají pozitivní případy a lépe se trasují. Řekl to na dnešním Metropolitním zdravotnickém kongresu. Případné prodloužení vánočních prázdnin by tak podle něj nemělo žádaný efekt. Prodloužení prázdnin žádaly některé organizace učitelů, navrhovali ho i zástupci budou vládní koalice.

Podle dat ÚZIS byl počet pozitivních na 100 tisíc obyvatel za poslední týden v celé populaci zhruba 1000. Mezi dětmi šest až 11 let to bylo zhruba 2400 případů, u starších ve věku 12 až 19 let kolem 1900 případů.

"To, co vidíme, je jenom odrazem testové strategie. Počet nově potvrzených případů je nejvyšší v mladých věkových kategoriích teď proto, že tam plošně testujeme, jsou snadno dosažitelní i pro trasování," vysvětlil Dušek. "To, že v dospělé populaci vidíme poloviční zátěž, neznamená, že se tam ten virus nešíří," dodal.

Opatření mířená jen na školy tak podle něj nepovedou k dostatečnému efektu, protože ostatní věci omezené nejsou a děti se budou dál setkávat. Rodiče navíc nejmenší dětí budou muset dát někam na hlídání nebo s nimi zůstat doma. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulých dnech tlumočil obavy z nemocnic z toho, že zavřené školy by pro ně znamenaly prohloubení personálního problému u matek, které by zůstaly doma s dětmi.

"Jsem přesvědčen, že v této fázi epidemie není virus jenom ve školách. Zásah jenom do škol nezabrání tomu, aby ta vlna populací nedoběhla," řekl Dušek.

Souhlasí s ním i demografka Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Před zavíráním škol by se měly podle ní vyzkoušet všechny jiné preventivní možnosti. "Zavírat školy a prodlužovat prázdniny je přesně to, k čemu by docházet nemělo v žádném případě, pokud budeme děti správně ve školách chránit," uvedla.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), které je členkou, navrhuje takzvaný systém "test-to-stay". Děti ze tříd, kde byl někdo pozitivně otestován, by se podle něj měly testovat každý den a z výuky by se vyřazovali jen nakažení.

Ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová řekla, že už teď se hygienici snaží neposílat do karantény celé třídy, ale jen žáky v bezprostředním okolí nakaženého. Celá třída se uzavírá jen v případě více nakažených.

Nápad na prodloužení vánočních prázdnin srovnala s prodloužením prázdnin podzimních, ke kterému v Praze přistoupilo asi 40 procent škol. "Incidence se snížila asi o 400 na týden. Takže efekt to má, ale je krátkodobý," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, koronavirus, školy, děti, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, pandemie covidu-19, Adam Vojtěch, Zdeňka Jágrová, Dagmar Dzúrová, ANO 2011, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Hygienická stanice hlavního města Prahy, P

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

MEDICÍNA STOJÍ NA MYLNÝCH ZÁKLADECH. COVID-19 JE TOHO DŮKAZEM.

Autorem a zdrojem jsoucna, tedy i první živé, tedy replikující se, buňky a potažmo všeho živého, včetně lidského těla, je spontánní řád v čase a v prostoru. Je jím tedy i genetická evoluce. Jeho teorii, myslíme vždy v teoriích a testujeme je zkušeností a novými poznatky, lidstvu předložil náš mimočasový rodák z jižní Moravy, F.A.Hayek, který dostal za tuto mohutnost po 5-letém zkoumání příslušným výborem cenu, které se běžně říká Nobelova. Dali mu ji však za ekonomii, neboť univerzální obor neměli a to byla doslova historická a fatální chyba. Lidstvo totiž považuje Hayeka pouze za ekonoma, ale on byl univerzálním myslitelem. Spontánní řád je totiž autorem veškerenstva, nejen ekonomických procesů. Viz Hayekova autobiografie, ne málo zorientovaní encyklopedisté.

Co se tedy tímto zásadním prohlášením chce říci ? To, že vědní obory, které nestojí na tomto základě, nestojí na základě reálném, tedy respektujícím skutečnou realitu, tedy správném. Jsou pouhým pokustónstvím, samozřejmě, že včetně medicíny. Ona má bádat, jak spontánní řád lidského těla funguje a jaké to má důsledky, ne jak nazvat latinsky jednoltivé orgány a děje v těle, trochu pohrdlivě řečeno. Kdo neví proč lidské tělo žije a čím je to dáno, neví o lidském těle ve skutečnosti prakticky nic.

Spontánní řád vykazuje sebepořádací, sebezáchovné a seberegulační vlastnosti a účinky, u živých organismů jim říkáme imunitní systém. To on zaručil, že život je tu miliardy let a člověk miliony. A bez vědy a zdravotnictví. Imunitní systém lidského těla, o něm tu je zejména řeč, je totiž složen z bezpočtu imunitních systémů menších, které jsou vlastnostmi bezpočtu menších spontánních řádů pro ovládání jednotlivých ogánů a dějů v těle, podléhajících hlavnímu. Proto také stačí mnohdy aktivovat určitým způsobem jen imunitní systémy spontánních řádů určitých orgánů v těle a ony je vrátí do původního, tedy zdravého, uspořádání. Jsme v této věci uzdravení.

Každé napadení spontánního řádu lidského těla, jehož nejmenšími prvky jsou buňky, je jeho imunitními systémy zachyceno a tělo je vráceno do původního stavu, tedy je uzdraveno. Dojde-li však vnějším působením k soustavnému napadání nebo hrubému fyzickému napadení prvků spontánního řádu, například devastací těla při dopravní nehodě nebo napadením coronaviry, na které člověk nereaguje ihned v začátku, je zle. Spontánní řád coronavirů je evolucí uzpůsoben tak, že imunitní systém člověka v první fázi "podleze" a funkci původního spontánního řádu a jeho imunitního systému tak "rozhodí", že původní záchrannou úlohu není schopen plnit. Ba dokonce svojí překotnou, ale už porušenou reakcí, neboť původní spontánní řád je rozrušen, člověka může i zabít.

CO TEDY S TÍM, JEDNÁ-LI SE O COVID-19 ? TADY JE NORMÁLNÍM AKTIVÁTOREM AŽ PŘIROZENÁ HOREČKA. PROTO STAČÍ TUTO REAKCI ORGANISMU NAVODIT INTELIGENCÍ A VYVOLAT "HOREČKU" UMĚLOU, DOSTATEČNÝM OBLEČENÍM NEBO PŘIKRYTÍM IHNED PO NAPADENÍ COVIDEM. TEDY UŽ PŘI PRVNÍCH POCITECH NACHLAZENÍ. A TA AKTIVUJE IMUNITNÍ SYSTÉM VČAS A JE TO. JSME ZDRAVÍ. Dzp.

Středa, 8. prosince 2021, 18:38Odpovědět

Dušek: Nákaza se nešíří víc ve školách, jenom ji lépe zachytáváme testy  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.