Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PRŮZKUM: Protiepidemická opatření státu hodnotí jako přiměřená dvě pětiny lidí

Opatření státu proti šíření koronaviru považuje 43 procent lidí za přiměřená, podle více než třetiny jsou nedostatečná a 13 procent občanů je vnímá jako přehnaná. Z výsledků dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že oproti únoru se hodnocení opatření významně nezměnilo. Zůstává ale dál výrazně horší než loni v prosinci, kdy za přiměřená označilo vládní opatření 61 procent respondentů.

O tom, že jsou protikoronavirové restrikce státu neúčinné, je nyní přesvědčeno 57 procent dotázaných, o šest procentních bodů méně než v únoru. Loni v květnu a červnu přitom většina populace, 86 procent, hodnotila vládní opatření proti šíření nákazy jako efektivní.

Kritická je veřejnost i v pohledu na to, co stát dělá pro podporu ekonomiky zasažené epidemií koronaviru, i když oproti únoru se hodnocení příliš nezměnilo. Jako přiměřenou hodnotí podporu ekonomiky 35 procent lidí, víc než polovina si myslí, že stát v tomto ohledu dělá příliš málo, naopak podle sedmi procent dotázaných příliš mnoho. Účinné jsou tyto kroky na podporu ekonomiky podle zhruba třetiny respondentů, naopak 60 procent respondentů si myslí, že opatření jsou neúčinná.

CVVM zjišťovalo i názory lidí na srozumitelnost protiepidemických opatření. Důvody jejich zavádění a rušení pokládá 35 procent dotázaných za srozumitelné, zato 64 procent za nesrozumitelné. V hodnocení srozumitelnosti opatření, která právě platí, jsou podíly těch, pro které je to srozumitelné, a těch, kteří naopak tápou, prakticky vyrovnané, uvedli autoři průzkumu.

CVVM průzkum provedlo na přelomu března a dubna, zúčastnila se ho 1025 lidí starších 18 let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, vláda, Centrum pro výzkum veřejného mínění, průzkum, ekonomika, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Protiepidemická opatření státu hodnotí jako přiměřená dvě pětiny lidí  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.