Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtmani mohou do nemocnic povolat další lékaře a sestry

Hejtmani a pražský primátor mohou ode dneška kvůli kritické situaci v nemocnicích nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou například praktiků a gynekologů. Rozhodla o tom ve středu vláda. Některé nemocnice už vyčerpaly kapacity. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dál zvažuje také povolání mediků.

Nemocnice mají představitele krajů informovat o svých potřebách. Podle Blatného bude pomoc zdravotníků z ambulancí či zařízení jednodenní péče třeba po příští tři týdny, než počty nově nakažených začnou klesat, a další dva, kdy bude mít nynější vlna epidemie dozvuk v hospitalizacích. Zdravotníci mohou být povoláváni také do lázeňských zařízení, která by se mohla starat o lehké pacienty na doléčení, což by podle ministra lázeňský personál zvládal jen těžko.

Hejtmani mohou povolat například ambulantní specialisty, zaměstnance zařízení jednodenní péče i lůžkové péče tam, kde se zatím o covidové pacienty nestarají. Povinnost se naopak nebude vztahovat na lékaře takzvaného prvního kontaktu, tedy na praktické lékaře, dětské lékaře, gynekology a porodníky.

Blatný zopakoval, že neplánuje otevření záložních zařízení pro covidové pacienty. Problém podle něj není s budovami a lůžky, ale chybí personál.

V českých nemocnicích je s covidem-19 přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, vláda, koronavirus, nemocnice, kraje, lékař, Jan Blatný, zdravotnický pracovník, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani mohou do nemocnic povolat další lékaře a sestry  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.