Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Druhý den uzávěry Česku, nemocnice na Pardubicku vyčerpaly kapacity

Česko má za sebou druhý den uzávěry a přísnějších opatření proti šíření koronaviru. Epidemie dál sílí a počet pacientů s nemocí covid-19 ve vážném stavu je na rekordu. Pardubický kraj kvůli kritické situaci v nemocnicích vyhlásil stav hromadného postižení. Vláda dnes po jednom dni ustoupila a už nezakazuje závodní stravování, strávníci ale musí dodržovat striktní režim. Firmy nad 250 zaměstnanců se připravují na povinné testování, které pro ně začne platit od středy.

Počet vážných případů covidu v pondělí pokořil nový rekord - v nemocnicích je 1568 těžce nemocných. Hospitalizovaných bylo 7717, tedy nejvíc od začátku listopadu. Laboratoře v pondělí potvrdily 12 150 nových případů nákazy, je to zhruba o 750 víc než před týdnem. Reprodukční číslo se mírně snížilo na 1,12, hodnota nad jednou ukazuje na sílící epidemii.

Nemocnice v Česku se potýkají s nedostatkem lůžek. V Pardubickém kraji je situace kritická, podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) už v regionu nejsou pro pacienty s covidem žádná volná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Kraj bude muset žádat o pomoc okolní kraje. Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která krajské nemocnice sdružuje, vyhlásilo od dnešních 16:00 stav hromadného postižení osob. Znamená to, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. Zdravotníci se tedy nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

Stačí elektronické potvrzení o cestě mimo okres

V celé zemi začaly v pondělí platit přísnější restrikce. Omezen je zejména volný pohyb lidí mezi okresy, při cestě do práce mimo okres bydliště se lidé musí prokazovat potvrzením, pro cesty k lékaři či na úřad musí předložit formulář nebo čestné prohlášení. Policisté v pondělí zkontrolovali více než 53 tisíc vozidel, v 1527 případech lidem neumožnili vstup do okresu. Policisté dnes uvedli, že preferují listinnou podobu potvrzení o účelu cesty mezi okresy, lidé ho ale mohou předložit i v elektronické podobě.

Přísnější podmínky mají trvat tři týdny. Kromě omezení cest mezi okresy se od pondělí zavřely také školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb. Přísnější jsou podmínky zakrývání úst a nosu, v obchodě či MHD je nově povinný respirátor nebo nanorouška, v obci aspoň rouška. Vláda navíc v pondělí zakázala zaměstnanecké stravování, dnes ale usnesení na mimořádném zasedání změnila a závodní jídelny povolila se striktním režimem sezení strávníků u stolu. Sdružení pro zaměstnanecké stravování to uvítalo, většina firemních jídelen podle něj začala opatření upravovat už loni na jaře a pravidla mají nastavená ve spolupráci s hygienou. Ve firemních jídelnách se podle loňského průzkumu sdružení stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí.

Firmy nad 250 zaměstnanců se připravují na povinné testování zaměstnanců, všechny lidi mají otestovat do 12. března. Firmy v řadě oborů jsou na testování připravené, nebo ho už provádějí. Vládou vyhlášené termíny pro testování považují za šibeniční některé banky a pojišťovny, výpadku pracovníků se obávají třeba pěstitelé zeleniny. Připravenost testovat hlásí velké stavební podniky, železniční i letečtí dopravci nebo nábytkáři, energetici často už pracovníky testují. Podnikatelské svazy nezaznamenaly, že by testy na trhu chyběly. Jeden z největších zaměstnavatelů v zemi, Česká pošta, bude dělat testy ve všech krajích paralelně, přípravou testování se zabývá už delší dobu.

Zákaz zkoušek v autoškolách

Vláda kvůli pandemii zakázala minimálně na tři týdny také zkoušky v autoškolách. Autoškoly je musely dnes narychlo rušit. Opatření může zdržet až desetitisíce žadatelů. Podle Asociace autoškol ČR provozovatelé museli reagovat velmi rychle, o změně se dozvěděli v pondělí před půlnocí. Provoz autoškol ale zcela zakázaný není, pokračovat může při dodržování protipandemických podmínek teoretická i praktická výuka.

Poslanci dnes zrychleně schválili příspěvek k nemocenské pro lidi v nařízené karanténě. Budou zřejmě dostávat k nemocenské až 370 korun denně. Vláda navrhovala nemocenskou 100 procent místo 60 procent průměrného redukovaného výdělku. S úpravou předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové souhlasila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Z konzultací podle ní vyplynulo, že pro stoprocentní nemocenskou by nebyla mezi poslanci podpora. Nynější předlohu teď dostanou k posouzení senátoři. O termínu schůze rozhodne organizační výbor asi ve středu.

Od konce prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Podáno bylo od té doby přes 674 tisíc dávek vakcín, obě potřebné dávky dostalo asi 243 tisíc lidí. V pondělí se spustila registrace k očkování pro seniory nad 70 let, přihlásilo se jich zatím více než 225 tisíc lidí. Přibližně 20 tisíc z nich už má přiřazený i termín vakcinace. Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání neregistrovaného léku na covid-19 od firmy Regeneron, udělilo výjimku pro 12 tisíc dávek léku. Podle Fakultní nemocnice v Motole by první dodávka mohla do Česka dorazit po 21. březnu. Nemocnice u svaté Anny v Brně zkouší k léčbě pacientů s covidem lék ivermektin. Praktičtí lékaři nyní vedou jednání s ministerstvem zdravotnictví o tom, aby ho mohli k léčbě experimentálně podávat. Lék se obvykle používá jako antiparazitikum a v Česku není registrovaný. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale už dříve uvedl, že má zatím k tomuto léku málo informací, aby ho mohl doporučit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, vláda, hospodářství, Česko, COVID-19, nemocnice, Pardubický kraj, pacient, ČSSD, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Martin Netolický, Markéta Pekarová Adamová, Jana Maláčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý den uzávěry Česku, nemocnice na Pardubicku vyčerpaly kapacity  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.