Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pohyb jen v katastru obce, mimo okres s čestným prohlášením. Ministr Hamáček nastínil možné zpřísnění opatření

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes před poslanci konkrétně popsal, jak by mohla vypadat další opatření vlády. Lidé by se mohli ve volném čase mimo místo svého bydliště, například při cestě do přírody, pohybovat jen na území katastru dané obce, ve které bydlí. Jejich pohyb by nebyl omezen vzdáleností jednoho kilometru od bydliště, jak se původně zamýšlelo.

„Smyslem není nikoho šikanovat,“ řekl na dnešním jednání Hamáček. Omezení pohybu na jeden kilometr by podle něho bylo velmi razantní a tvrdé. Finálním návrhem by měl být právě návrh na omezení na katastr obce.

Vláda chce omezit také cestování mezi okresy. Cesty do zaměstnání omezeny nebudou. Hamáček předpokládá, že zaměstnanec na cestě do práce bude schopen cíl cesty doložit třeba pracovní smlouvou.

U dalších cest, jako jsou třeba návštěvy lékaře nebo cesta nákup, přišlo vnitro podle s řešením okopírovaným z Francie. „Občan před tím, než opustí svoje bydliště, tak na kus papíru, chcete-li, napíše zjednodušenou formu čestného prohlášení, kdy prostě stanoví, kdy byt opouští a kam jede, respektive kterou výjimkou využívá, a v případě kontroly to předloží policii,“ dodal Hamáček.

Zavedení dalších opatření je podle vlády nutné. Počet nakažených koronavirem i po zavedení přísnějších opatření podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) stoupne v příštím jednom až dvou týdnech na zhruba 20 tisíc denně, poté se ale sníží. Pokud by platil jen pandemický zákon, bylo by to nad 20 tisíc nakažených denně přinejmenším po celý březen. V případě rozvolnění by se počet nakažených vyšplhal na 35 tisíc denně, dodal.

Ohodnoť článek

Foto PSP ČR

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Jan Hamáček, cestování, ČSSD, Jan Blatný, Francie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohyb jen v katastru obce, mimo okres s čestným prohlášením. Ministr Hamáček nastínil možné zpřísnění opatření  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.