Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úřad vlády potvrdil nedělní jednání o dalším uvolňování opatření

Ministři budou v neděli rozhodovat o dalším uvolnění opatření proti šíření koronaviru. Po dnešním jednání vládní rady pro zdravotní rizika to v tiskové zprávě potvrdil úřad vlády. V uplynulých dnech lídři vládní koalice poukazovali na stagnaci poklesu nově nemocných, premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že situace stále není dobrá a rozvolňovat se musí s rozmyslem.

"Kabinet projedná aktuální situaci v šíření nemoci covid-19 a příslušná protiepidemická opatření," napsala Strakova akademie k nedělnímu jednání, které má začít v 9:00. Podle pozvánky vláda počítá pouze s hodinovou rozpravou, často se ale stává, že ministři jednají déle, než předpokládá program zasedání.

Z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že rizikové skóre PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Podle plánu rozvolňování se skóre musí držet před přechodem k dalšímu uvolnění na stejném stupni nejméně sedm dní, nyní je Česko na čtvrté příčce škály. Výsledky dnešního jednání rady přiblíží ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odpolednena tiskové konferenci.

Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 od pondělí 30. listopadu popsal Blatný ve čtvrtek večer jako padesát na padesát. Zmírnění by znamenalo například otevření obchodů, služeb a restaurací, i když s omezeními. Blatný uvedl, že řada krajů, zejména kolem Českomoravské vrchoviny, se podle něj ve svých parametrech zhoršuje a optimální nejsou ani počty nakažených v nemocnicích. Celostátní statistiku podle něj zlepšuje zejména Praha. Ministr chtěl nechat, než vláda o rozvolnění rozhodne, spočítat rizikové skóre i bez započítání hlavního města. Podle Asociace krajů hlavní hygienička Jarmila Rážová na jednání s hejtmany ve čtvrtek řekla, že pokud se situace v krajích nezlepší, rozvolnění ministrovi nedoporučí.

Dnes je podle skóre protiepidemického systému (PES) devět krajů ve čtvrtém stupni rizika a pět regionů ve třetím. Nejhůře je na tom Vysočina se 75 body, nejlépe Praha se 42 body.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, hospodářství, Úřad vlády České republiky, COVID-19, ANO 2011, Andrej Babiš, Jan Blatný, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, Jarmila Rážová, Asociace krajů České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad vlády potvrdil nedělní jednání o dalším uvolňování opatření  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.