Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Roušky zabíjí, koronavirus je podvod. Fake news týkající se pandemie zaplavují sociální sítě i e-maily

Šmírovací eRouška, očipování veřejnosti při covidových testech nebo redukce obyvatelstva koronavirem. Internet zaplavují v posledních měsících polopravdy a mýty týkající se koronaviru. Ty nejčastější zmapovala redakce Drbny společně s odborníky na vyvracení fake news.

„V časech zjitřených emocí, kterou pandemie beze sporu je, je výskyt zavádějících, manipulativních a lživých zpráv častější. V této době také můžeme vidět, že se většina fake news zaměřuje na jednu oblast, právě na pandemii,“ potvrdil Miloš Gregor, který je politolog z Masarykovy univerzity specializující se na problematiku fake news. Gregor je zároveň autorem populární publikace pojmenované Nejlepší kniha o fake news dezinformacích a manipulacích.

V posledních měsících se podle něho nejčastěji jedná o rozporování vládních opatření, údajné postranní úmysly spojené s omezeními, ale také nesprávnou interpretaci dat. „Kapitolu samu pro sebe pak tvoří emotivní a vylhané zprávy o očkování, případně domnělé škodlivosti nošení roušek,“ potvrdil.

Fake news věří lidé všech věkových skupin i vzdělání

Postupem času se také mění struktura šiřitelů konspiračních teorií a smyšlených článků. „Vedle obvyklých šiřitelů fake news můžeme také vidět, že v poslední době začali věřit a dál je aktivně sdílet i lidé, kteří dříve fake news nešířili. To si vysvětluji zejména absencí osobní zkušenosti s nemocí nebo naopak zažití pouze mírného průběhu, kdy pak takový člověk nechce věřit, že u jiných lidí má nemoc průběh mnohem závažnější,“ doplnil Gregor.

Ruku v ruce s tím jde podle něho silný dopad sociálních a ekonomických omezení plynoucích z kroků vlády, které nejsou dostatečně vysvětlovány. „Část veřejnosti je tak rozzlobená na vládu, neboť jí její kroky přijdou nepřiměřené. Z tohoto pohledu fake news věří lidé všech věkových skupin i vzdělání,“ shrnul.

Jeho slova potvrzuje také šéfredaktor portálu Manipulátoři.cz Jan Cemper. „V poslední době se hoaxy týkají nejčastěji vládních opatření. Nahrává tomu často také fakt, že vláda není schopna nová opatření vhodně komunikovat. To vytváří prostor pro také šíření podobných zpráv. Pokud se už taková zpráva objeví, lidé se s ní rádi ztotožňují a potvrzují si svůj názor,“ říká šéfredaktor publicistického webu.

Emotivně vypjaté situace jsou živnou půdou pro dezinformace všeho druhu. „Recept na ověření takových zpráv není vždy jednoduchý. Kdokoliv může použít vyhledávač, třeba Google a najít zdroj zprávy nebo obrázku. Společnost by měla také důvěřovat autoritám. Samozřejmě, i mezi nimi se pohybují osoby s různými názory, ale většina infektologů a virologů má objektivnější pohled na věc, než třeba zubaři nebo jiní samozvaní odborníci.“

Podvod! Šťourátko by mělo stačit olíznout

Například od září se šíří sociálními sítěmi následující text, který označuje koronavirus za podvod. „Kdyby byla na světě nějaká pandemie, každý z nás bude znát NĚKOLIK lidí z těch, kdo již zemřel nebo na tom je, či byl, hodně špatně... Kdyby byl virus infekční, nemusí nám strkat šťourátko přes krk až do žaludku, našel by se hned kdekoliv, stačilo by šťourátko olíznout...,“ píše se v textu, který je neoprávněně přisuzován doktorce Miroslavě Skovajsová jako údajné autorce. Jak upozornil portál hoax.cz, samotná lékařka se od něj distancuje. K textu se nakonec přihlásila Šárka Bajerová, která příspěvek označila za pouhé zamyšlení.

Naopak web Manipulátoři.cz hodnotí jako „lež týdne“ zprávu o tom, že eRouška slouží ke šmírování obyvatelstva. Celý systém je přitom navržen tak, aby byl ve shodě s GDPR a stojí na dobrovolnosti jeho účastníků. Pokud nechcete o sobě informovat – nemusíte. Pokud nechcete nijak přizpůsobit své chování na základě setkání s nakaženou osobou – nemusíte. Aplikace je navíc anonymní.

Velmi pravděpodobně používáte jiné aplikace, kterým jste přístup k citlivým osobním datům umožnili, včetně sociálních sítí, díky nimž o vás může kdokoliv by chtěl, vědět daleko víc, než je vůbec schopen zjistit z dobře ošetřené eRoušky.

Čip v nose

A do třetice. Facebook zaplavil snímek mikročipu, který je doplněn o text: „FB přítel z Anglie byl na testech na COVID 19 asi cca. před měsícem. Dlouho ho pak bolel nos a občas se mu zničeho noc pustila krev z nosu. Z té nosní dírky, kde mu dělali takzvaný - stěr. A jednou, když se u televize šťoural v nosu...si vytáhnul - tohle. Nejdŕive nevěděl co to je. Pak si vzal lupu a skoro mu spadla sánka.“

Původ snímku se podařilo vyvrátit redakci hoax.cz, kdy přiložený obrázek s čipem je překlopená fotografie z článku z roku 2009 o nanotechnologii a miniaturizaci čipů. Na ilustračním obrázku v článku je mikročip, na kterém je uložena bible. Autor hoaxu původní starý obrázek pouze překlopil a doplnil o smyšlený text.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj hoax.cz, manipulatori.cz

Štítky hoax, fake news, koronavirus, Miloš Gregor, Jan Cemper, COVID-19, pandemie, sociální síť, Drbna.cz, Masarykova univerzita, Google, Miroslava Skovajsová, Anglie, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky zabíjí, koronavirus je podvod. Fake news týkající se pandemie zaplavují sociální sítě i e-maily  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.