Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Babiš: Od středy bude možné na 48 hodin cestovat mezi ČR a SR

Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. Na twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

"Teď jsem mluvil se slovenským premiérem Igorem Matovičem a dohodli jsme se, že od středy 27. 5. umožníme českým a slovenským občanům cestovat mezi našimi státy, pokud se vrátí zpět do 48 hodin. Bude to možné bez testů a bez karantény. Kontrolovat by to měli slovenští policisté," napsal premiér.

Bratislava minulý týden umožnila obyvatelům země pod Tatrami vycestovat na 24 hodin do osmi evropských států, včetně Česka, Rakouska a Maďarska, aniž by po návratu na Slovensko museli nastoupit do karantény nebo předkládat potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

Maťovič už dříve uvedl, že se od středy uvedená doba prodlouží na 48 hodin a na stejnou dobu by Bratislava mohla umožnit vstup obyvatelům Česka, Rakouska, Maďarska, Polska, Chorvatska, Německa, Slovinska a Švýcarska na Slovensko bez potvrzení o testu.

Dodržování nařízení na slovenských hraničních přechodech ověřují policisté. Zájemci o vycestování musí vyplnit formulář, do kterého hlídka zapíše čas překročení hranic a který se zkontroluje při návratu osoby.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg dnes po videokonferenci se svými protějšky z Česka, Slovenska, Maďarska uvedl, že by se hranice mezi těmito zeměmi mohly zcela otevřít v polovině června. Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok ale v prohlášení uvedl, že postoj Slovenska bude záviset na vývoji epidemiologické situace.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, Slovensko, vláda, koronavirus, hranice, Andrej Babiš, Česko, karanténa, ANO 2011, Maďarsko, Rakousko, Igor Matovič, Bratislava, Alexander Schallenberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš: Od středy bude možné na 48 hodin cestovat mezi ČR a SR  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.