Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nábytkáři: Postup otevírání obchodů je skandální

V otevírání obchodů dostaly přednost prodejci importovaného nábytku před českými výrobci. Upozornila na to dnes Asociace českých nábytkářů (AČN) v tiskové zprávě. V té zároveň žádá, aby prodejny nábytku, kuchyňská studia a podobné obchody byly zařazeny do první vlny provozoven, které se otevřou. Vláda ode dneška povolila provoz mimo jiné hobbymarketům. Podle AČN se právě v těchto řetězcích nabízí nábytek z Polska nebo Číny.

"Dovolujeme si upozornit, že řetězce jako OBI, Baumax nebo SIKO, kromě jiného sortimentu, také prodávají nábytek na tisících metrů prodejní plochy. Tyto řetězce nabízí především importovaný nábytek. Jedná se o skandální přístup: Čeští výrobci až naposled!," uvedl tajemník AČN Tomáš Lukeš.

V tiskové zprávě AČN naráží na možný model otevírání obchodů, který tento týden představily Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) a Asociace hotelů a restaurací ČR. Do první vlny zahrnuly hobbymarkety, prodejny s materiálem pro modernizaci domácností jako SIKO koupelny či obchody s obuví. Ve druhé vlně plán počítá s otevřením elektro prodejen, knihkupectví, sportovních potřeb, obchodů s oděvy, prodejen nábytku s plochou do 200 metrů čtverečních. V závěrečné fázi by měla přijít řada na obchody s nábytkem a potřebami pro domácnost nad 200 metrů čtverečních a hračkářství.

Prezident SOCR Tomáš Prouza na dnešní tiskové konferenci uvedl, že nyní budou pracovat na podrobnějším plánu a doporučeních. Vláda podle něj žádný návrh nepředložila, úkolu se tak chopily podnikatelské organizace. Při vypracování plánů se snažili, aby bylo možné zaručit nízkou koncentraci lidí v obchodech. "Žádáme všechny, kterým na tom záleží, aby s námi spolupracovali na návrzích," řekl na dotaz ke kritice AČN.

V příštím týdnu by se mohly otevřít další obchody. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kritériem při výběru přitom nebude typ obchodu, ale jeho velikost. Na plánu budou pracovat přes svátky týmy ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zdravotnictví, podílet se na nich budou také epidemiologové, řekl.

Většina obchodů musí být kvůli vládním opatřením z důvodu zamezení šíření koronaviru od 14. března uzavřená. Výjimku mají například potraviny, lékárny, drogérie, optiky, trafiky, zverimexy, zahradnictví, květinářství, galanterie, ode dneška také prodejny jízdních kol, hobbymarkety a zámečnictví.

Autoři

Štítky ČR, trh, dřevo, koronavirus, obchod, nábytek, Čína, Polsko, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, OBI, BauMax, Hospodářská komora, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nábytkáři: Postup otevírání obchodů je skandální  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.