Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Daniel Křetínský měl pozitivní test na koronavirus. Pro zdravou populaci neznamená riziko, říká

Český podnikatel Daniel Křetínský byl před dvěma týdny pozitivně testován na nový koronavirus COVID-19. Od 12. března je tak v izolaci a jak sám dodává, cítí se dobře. Onemocnění nemá podle jeho slov vliv na podnikání, firmy řídí po telefonu. Sám je překvapen z toho, jak špatně se pracuje s čísly kolem koronaviru, řekl v rozhovoru pro E15 a Blesk.

Čtyřiačtyřicetiletý Daniel Křetínský je český právník, podnikatel a spoluvlastník fotbalového klubu AC Sparta Praha. Podle časopisu Forbes patří mezi desítku nejbohatších Čechů a v roce 2017 se zařadil mezi dolarové miliardáře. Je majoritním vlastníkem české energetické skupiny Energetický a průmyslový holding, která působí v šesti evropských státech a zaměstnává téměř 25 tisíc lidí.

„Není nutné žít v panickém strachu z viru, pro zdravou populaci neznamená riziko. Ale je třeba přijmout omezení a vést doslova boj za to, aby lidé neumírali zbytečně, kvůli nedostupnosti potřebné zdravotní péče,“ shrnul v exkluzivním rozhovoru, který poskytl deníkům E15 a Blesk.

Opatření vlády hodnotí pozitivně. „Ta striktní opatření však mají smysl jen po nějaké období. Pokud bychom se všichni drželi v izolaci tři nebo čtyři měsíce, riskujeme, že epidemie přijde později se stejnou silou. Způsobili bychom ekonomickou krizi a nevyřešili problém,“ popsal.

V exkluzivním rozhovoru pro magazíny svého vydavatelství Czech News Center se zároveň rozpovídal o tom, jak se přišlo na nákazu koronavirem v jeho případě. „Testován jsem byl pro podezření na přítomnost koronaviru ve svém okolí. Všichni, s nimiž jsem podstoupil testy, měli negativní výsledek včetně jediného člověka, od kterého bych to mohl přímo dostat,“ vzpomněl. Jeho test vyšel pozitivně. „To bylo ve středu 12. března. Od té doby jsem v izolaci. Neměl jsem žádný z příznaků, který by mi umožnil poznat, že jsem nakažený, žádná teplota ani kašel, jen lehká rýma, normálně jsem pracoval. Musel jsem si ty věci zpětně interpretovat,“ doplnil Křetínský.

Sám přiznává, že pozitivní výsledek v něm vyvolal obrovskou paniku. „Ovládla mě šílená panika, že jsem nakazil strašnou spoustu lidí. Obvolal jsem všechny, se kterými jsem se potkal – u nás i v zahraničí. Mnozí se nechali přetestovat, celkem 27 osob. A všichni byli negativní. Včetně rodiny, masérky, zubní hygieničky i spolupracovníků ve firmě, kteří kvůli tomu museli být čtrnáct dní v karanténě,“ uzavřel.

Fotbalová Sparta měla v minulé sezoně rekordní zisk 311 milionů

Fotbalová Sparta měla v minulé sezoně čistý zisk 311,6 milionu korun, což je nejlepší hospodářský výsledek od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004. Pražský klub údaj zveřejnil na webových stránkách v pozvánce na prosincovou valnou...

Foto AC Sparta Praha

Štítky ČR, finance, energie, média, fotbal, koronavirus, Křetínský, COVID-19, Daniel Křetínský, rozhovor, Blesk, E15, AC Sparta Praha, Energetický a průmyslový holding, Forbes, Czech News Center

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Křetínský měl pozitivní test na koronavirus. Pro zdravou populaci neznamená riziko, říká  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.