Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministr Vojtěch podporuje prodloužení nouzového stavu o 30 dnů

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podporuje vzhledem k situaci prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Řekl to v České televizi (ČT). Nynější nouzový stav platí do 11. dubna. Jeho prodloužení by musela na návrh vlády schválit Sněmovna. Pro delší nouzový stav se již vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO).

Nouzový stav podle Vojtěcha umožní rychlejší nakupování ochranných pomůcek, protože jinak by se úřady musely řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek a pořizování tohoto materiálu by proto trvalo déle. Poznamenal, že v současné situaci se objednávky musí uzavírat v řádu minut. Stav navíc zhoršil vývoj v USA, které se staly novým centrem nákazy. Poptávka po ochranných pomůckách tak ještě stoupla a mnohonásobně převyšuje výrobní kapacity, řekl ministr. Poznamenal také, že nouzový stav například umožní v případě potřeby urychlené vyklizení objektu, který by mohl být využit pro péči o pacienty.

Situace v počtu nakažených v Česku není dle něj nejpříznivější. K dnešnímu ránu byl počet potvrzených onemocnění 2422 a množství nemocných se za pátek zvýšil o 373, což je zatím nejvyšší denní přírůstek. Zároveň ale zdůraznil, že se stále více testuje, s čímž je spojen větší záchyt pacientů. "Nastává kritická fáze epidemie, kdy uvidíme, jak si na tom s tou epidemií stojíme," řekl. Situaci bude podle něj možné vyhodnotit až v následujících dnech.

Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula večer v ČT řekl, že není spokojen s vývojem počtu případu onemocnění koronavirem v ČR. Je podle něj potřeba hledat, kde se může nadále koronavirus šířit. Spokojen je s používáním roušek, dochází ale podle něj k riziku šíření prostřednictvím kontaminovaných povrchů. Zmínil například pečivo, na které lidi sahají, zda je měkké.

Je také podle něj potřeba změnit systém péče o seniory tak, aby se zabránilo zavlečení viru z vnějšího prostředí. Řekl, že by například personál mohl se seniory v domovech důchodců bydlet, zmínil také, že by měli být testováni senioři, kteří se do domovů vrací ze zdravotnických zařízení, stejně jako nový personál.

V ČR je podle Vojtěcha v současné době asi 200 až 250 hospitalizovaných lidí s nemocí způsobenou koronavirem, ve vážném stavu je asi 40 až 50 pacientů.

Současná opatření, která vláda zavedla ve snaze potlačit nárůst epidemie, budou podle ministra trvat ještě týdny, některá z nich i měsíce. Jako jedny z posledních budou odvolány zákazy hromadných sportovních či kulturních akcí nebo například trhů. Pokud nebude vývoj epidemie "razantně stoupající", některá jiná opatření by se mohla začít uvolňovat po Velikonocích, řekl Vojtěch. Zmínil například otevření kadeřnictví nebo některých obchodů.

Jako jedno z posledních opatření, která budou odvolána, bude podle ministra i povinnost nosit roušky. Poznamenal, že by bylo dobře, kdy tato ochrana v ČR zůstala standardem i do budoucna, například v době chřipkových epidemií.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, nouzový, nouzový stav, Adam Vojtěch, Česká televize, ANO 2011, Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, epidemie, nemoc, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Vojtěch podporuje prodloužení nouzového stavu o 30 dnů  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.