Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Kauza Djokoviće je příkladem toho, jak běžně uplatňujeme měkčí pravidla na významnější osoby

Celá kauza Novaka Djokoviće je téměř ukázkovým příkladem toho, jak běžně uplatňujeme měkčí pravidla (chcete-li dvojí metr) na významnější osoby a následně nevíme, co si počít, když je tento přístup kompromitován. Vypadá to takto: I když po většině příchozích vyžadujeme přísná pravidla a očkování, existuje několik výjimek. Jsou sice myšleny pro objektivní případy, ale pokud se najde důležitá osoba, téměř vždy ji do některé z nich "napasujeme", abychom této osobě vyšli vstříc. A tak dostane Djoković výjimku určenou jiným lidem. Hledáte podobný příklad z české reality? Pamatujete, jak celá řada luxusních aut měla, až podezřele, potvrzení o parkování na místě pro ZTP? Je to totéž.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

Pak se ale stane to, že onen přístup k úřadům a vycházení vstříc celebritě je kompromitován. Australská veřejnost byla vystavena extrémním zásahům do svobod a opravdu nechce tolerovat papaláškou celebritu, lhostejno s jakou výjimkou, která nerespektuje pravidla, která byla od ní tvrdě vymáhána. Politické vedení, které potřebuje podporu občanů se v tento okamžik "probudí" a výjimku zruší. Celebrita se odvolá k soudu a ten - protože na rozdíl od politiků nepracuje s parametry legitimity, ale pouze práva, potvrdí legální rámec který umožnil celebritu upřednostnit. V ten okamžik vstupuje do hry politik, a prosadí očekávanou vůli lidu znovu a definitivně.

Pokud tento mechanismus zobecníme; my všichni, a nejen politici, máme tendenci těm, které považujeme za elitu či celebrity vycházet vstříc a umetat cestu, ale jen do okamžiku, než je toto konání zveřejněno a veřejnost dá najevo, že si ho nepřeje. Pak buď jednoduše nevíme, co dělat, nebo naopak zasáhneme tvrdě proti těm, kterým jsme dříve umetali. Celebrita se nestačí divit, že místo očekávaného potlesku je s ni naloženo úplně opačně.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/djokovicofficial

Štítky komentář, Vojtěch Bednář, opatření, vláda, Novak Djoković, tenis, celebrita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza Djokoviće je příkladem toho, jak běžně uplatňujeme měkčí pravidla na významnější osoby  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.