Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ukrajinská pošta otevřela první pobočku v Praze

Ukrajinská doručovací skupina Nova Pošta dnes otevřela první pobočku v Česku. Pobočka v pražské Krči bude prozatím fungovat pro posílání balíků a dokumentů mezi Českou republikou a Ukrajinou. Příští týden zahájí provoz druhá pobočka na Florenci, do dvou měsíců pak v Brně.

Cena doručení dokumentu je 250 korun, balík do dvou kilogramů za 300 korun, do deseti kilogramů za 450 korun, do 30 kilogramů pak zaplatí zákazník 750 korun. Je možné zaslat balík do jedné tuny, přičemž se platí za každý kilogram 25 korun. Doba dodání je podle společnosti od pěti dní.

„Mimo pobočky budeme stavět výdejní schránky a provádět analýzu trhu. Podle zájmu budeme v Česku otevírat další pobočky," uvedl jednatel české pobočky Volodymyr Sterenčuk. Společnost chce v nejbližší době zahájit doručování balíků a dokumentů do ostatních evropských poboček, dále pak umožnit doručování po celém světě skrze dceřinou firmu Nova Pošta Global.

Nyní má Nova Pošta 19 poboček v Moldavsku, 31 v Polsku a dvě v Litvě. Otevřela také první pobočku v Německu. Do roku 2025 chce otevřít 200 poboček ve 30 evropských zemích. Podle spolumajitele firmy Vjačeslava Klymova míří tam, kde jsou Ukrajinci. „Prvním kritériem je počet Ukrajinců v daném státě. Proto jsme jako první expandovali do Moldavska, po kterém následovalo Polsko," uvedl Klymov. Jaké další země budou následovat, bude podle něj záležet na situaci v jednotlivých státech.

Do Česka přišla velká vlna Ukrajinců poté, co Rusko loni v únoru napadlo jejich vlast. Podle dat ministerstva vnitra bylo k 1. dubnu v České republice 325 742 Ukrajinců s dočasnou ochranou, která umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Podle vedoucích Nove Pošty se vstupem na český trh otevřou možnosti i pro české firmy. „Chceme být mostem mezi Českou republikou a Ukrajinou," řekl Sterenčuk. Nova Pošta chce nabídnout českým e-shopům doručování zásilek na Ukrajinu a českým zákazníkům zase více zpřístupnit ukrajinské on-line obchody.

Nova Pošta na svých internetových stránkách uvádí, že patří k 20 největším plátcům daní na Ukrajině. V zemi provozuje zhruba 10 tisíc poboček a více než 14 tisíc výdejních schránek. V současné době tam zaměstnává více než 32 tisíc lidí, patří tak mezi největší zaměstnavatele na Ukrajině.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Nova Pošta

Štítky pošta, Ukrajina, pobočka, balíky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Proto bylo potřeba likvidovat českou poštu. Má fijala na Ukrajině bratrance z Brna ?

Sobota, 10. června 2023, 14:54Odpovědět

Em Kresová

m

Pondělí, 5. června 2023, 16:07Odpovědět

Ukrajinská pošta otevřela první pobočku v Praze  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.