Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pavel, Fiala a Lipavský oceňují mezinárodní zatykač na Putina

Prezident Petr Pavel označil rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu vydat zatykač na hlavu ruského státu Vladimira Putina za správné. Postup soudu uvítalo ministerstvo zahraničí, které ocenilo, že tak učinil v krátké době. Putin je podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese. Vydání zatykače na Putina pro podezření z válečných zločinů ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním řádem Rusko na Ukrajině postupuje, uvedl na twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

ICC vydal zatykač také na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Stíhání zahájil v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

"Jestli chceme mít respekt k mezinárodnímu právu a pokud ho někdo porušuje, a v tomto případě šlo o závažné porušení mezinárodního práva a únosy děti by rozhodně neměly být tolerovány, a pokud byly provedeny na rozkaz nejvyššího vedení země, v tomto případě Vladimira Putina, tak je správné, že na něho zatykač byl vydán," řekl novinářům Pavel v polském Rzeszówě.

Putin je podle Lipavského "bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem". "Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době," sdělil Lipavský.

Vydání zatykače podle Fialy ukazuje, že Rusko postupuje v rozporu s mezinárodním řádem. "V tuto chvíli je důležité, aby mezinárodní společenství pokračovalo v silné podpoře ukrajinských obránců, kteří bojují nejen za svoji vlast, ale za bezpečnost celé Evropy," doplnil předseda vlády.

Podle ruského ministerstva zahraničí nemá rozhodnutí ICC žádný význam. Poukazuje na to, že Rusko nepřijalo Římský statut, na jehož základě tento mezinárodní soud vznikl.

"Nechat unášet bezbranné děti mu problém nedělá. Čelit tváří v tvář důsledkům - k tomu mu odvaha chybí," napsala na twitteru předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Za zvěrstva, která Rusko na Ukrajině páchá, je diktátor Putin osobně zodpovědný. Je jedině správně, že tribunál v Haagu zatykač na válečného zločince vydal," doplnila.

"Nebudeme si nic nalhávat. Zatykač je nevymahatelný. Putina nejspíš zlikviduje jeho nástupce. Závažné zločiny je ale třeba dále vyšetřovat, sbírat důkazy a svědectví. Lidé, kteří jsou v klíčových funkcích Ruské federace, budou také voláni k odpovědnosti za tuto zbytečnou válku," uvedl stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO).

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Česká televize

Štítky ČR, Nizozemsko, Rusko, Ukrajina, Svět, soud, právo, Putin, diplomacie, boje, Pavel, Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bura

Jo a když to tady bachne tak Pavel, Fiala a Lipavský
budou první co nastartují vrtulníky a odletí z rodinama do exotických zemí.

Úterý, 21. března 2023, 12:53Odpovědět

Marie Glanczová

až bude zatykač na tyto kašpary to se budou radovat miliony čechů

Úterý, 21. března 2023, 10:15Odpovědět

Martin Vaněk

A kdypak zatknou teroristy z USA a NATO, kteří bez mandátu OSN bombardovali Srbsko, nebo vtrhli do Afghánistánu, kde povraždili za 20let okupace 1/2M civilistů? A idiot lipavský křepčí nad svou lokajskou povahou...

Úterý, 21. března 2023, 07:52Odpovědět

Barmovský Petr

Nechci nikomu brát iluze ale zatykač na Putina je tak trochu fraška která je neproveditelná ale když se tím zklidní jejich dušička tak proč ne já také chodím spát s představou že jednou zůstane po této vládě jen hodně blbá vzpomínka a zadlužená země.

Pondělí, 20. března 2023, 21:35Odpovědět

Pavel, Fiala a Lipavský oceňují mezinárodní zatykač na Putina  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.