Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vysoké úrokové sazby u hypoték. Bude líp!

PR článek

V minulém roce úrokové sazby hypoték překonaly hranici 6 procent. Dosáhly tak nejvyšší úrovně za posledních dvacet let. Máte vybranou nemovitost, ale lámete si hlavu, zde je její nákup dobrý nápad? Ano je. Pořídit si nemovitost pro vlastní bydlení dnes stále dává ekonomický smysl.

Aktuální situaci trhu popsal hypoteční expert Jiří Havlas, ze společnosti Beehypo, která v roce 2019 spustila Aukci hypotéky a již několik let pomáhá lidem získat lepší podmínky hypotéky.

Pojďme si nejprve říct, proč hypotéky zdražily a zkomplikovalo se jejich získání. Čelíme vysoké inflaci, tedy vlně zdražování, kdy nahoru letí ceny potravin, energií, materiálů, nájemného a mnoha dalších položek. Aby Česká národní banka inflaci brzdila, zvyšuje úrokové sazby. ČNB chce snížit ochotu lidí i firem utrácet. Pak klesne poptávka a následně ceny. Proto tedy sazby u hypoték rostly. 

Hypotéka dává ekonomický smysl

I když šestiprocentní sazby nejsou nízké, při současné dvojciferné inflaci dává i taková hypotéka stále ekonomický smysl. Zatímco inflace snižuje hodnotu úspor a koupíme si za ně méně věcí, v případě úvěrů hraje ve prospěch dlužníka, protože reálná hodnota dluhu se díky inflaci snižuje. Další důvod pro pořízení vlastního bydlení je i ohromné navýšení nájmu, jak uvádějí klienti aukce hypotéky Beehypo. V Praze a velkým městech vzrostly meziročně i o více jak 20 procent.

Potřebujete-li tedy řešit své bydlení, máte úspory a vyhlédlou nemovitost, nákup byste neměli odkládat. Ano, nějakou dobu budete mít vyšší splátky, ale ty se s vysokou pravděpodobností v budoucnu sníží. Navíc, při využití hypotečního poradce nebo online aukce hypoték Beehypo dostanete kompletní srovnání podmínek jednotlivých bank a sami si tak můžete vybrat to nejlepší.

Nižší budoucí splátka

Hypoteční trh se vyvíjí a současné vysoké sazby tu nebudou navždy. „Dle některých prognóz bychom měli být blízko vrcholu”, dodává Havlas z Beehypo. Pokud zvládnete hypotéku splácet s dnešními sazbami, v následujících letech si při jejich poklesu polepšíte.

Odmítla vás banka?

Pokud s hypotékou u jedné banky narazíte, nemusí být ještě nic ztraceno. Schopný hypoteční specialista vám pomůže váš záměr posoudit a navrhne cesty, které k vysněné nemovitosti povedou. Například s pomocí spolužadatele nebo zajištění jinou nemovitostí či oslovením vhodné banky, která bude mít pro váš účel příznivěji nastavené podmínky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hypoteční úvěr, nemovitost, bydlení, Česká národní banka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké úrokové sazby u hypoték. Bude líp!  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.