Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mám šanci měnit životy, říká vicemiss Sarah Horáková

PR článek

K období adventu tradičně patří dobré skutky a snaha pomoci těm, kteří to potřebují. Pro Sarah Horákovou jsou ale tyto aktivity nedílnou součástí života během celého roku. Dlouhodobě podporuje několik charitativních projektů a je také ambasadorkou společnosti Cara Plasma. V rozhovoru mimo jiné vysvětluje, proč se rozhodla stát dárkyní krevní plasmy, v čem vidí smysl dárcovství a jak motivuje k pomoci lidi kolem sebe.

Co Vás přivedlo na myšlenku darovat krevní plasmu?
Dárkyní jsem se stala už během studia na gymnáziu na Velkých Pavlovicích, kde jsem se o této možnosti dozvěděla od starších spolužáků. Velké Pavlovice se nacházejí nedaleko Břeclavi, kde byla jedna z prvních poboček Cara Plasma. Když jsem si prostudovala webové stránky a pochopila záměr a smysl dárcovství, rozhodla jsem se to také vyzkoušet a pomoci těm, kteří to potřebují.

Můžete popsat svou první zkušenost s odběrem krevní plasmy?
Svůj první odběr si pamatuji velice dobře, bylo to krátce po mých osmnáctých narozeninách. Přijela jsem do odběrového centra odpoledne po škole, během dne jsem ale nemyslela na dodržení potřebného režimu – především na to se dostatečně najíst a napít. Na odběr tedy nedošlo. Podruhé už jsem se připravila lépe – s bohatým jídelníčkem a dostatečným příjmem tekutin jsem měla odběr za 40 minut za sebou a cítila jsem se výborně po fyzické i psychické stránce. Měla jsem skvělý pocit, že jsem začala pomáhat a mám šanci někomu třeba i změnit život. Od té doby jsem pravidelnou dárkyní.

Jak vnímáte prostředí v odběrových centrech?
Na prvním místě musím zmínit opravdu milý a ochotný personál, pracují zde skvělí lidé. Cara Plasma je místo, kam si chodím odpočinout, a sestřičky s paní doktorkou mi vždy zlepší náladu. Na pracovišti jsou všichni usměvaví a je vidět, že je práce baví. A co je za mě nejdůležitější – snaží se tuto pozitivní náladu přenést i na ostatní. Jako bonus si vždy dám po odběru kávu a něco sladkého, takže doplním energii a cítím se opravdu odpočinutá.

V čem vidíte hlavní význam dárcovství krevní plasmy?
Podle mého názoru by se měl každý zamyslet nad tím, že pouhých pár desítek minut strávených odběrem může někomu změnit celý život. Krevní plasmy ubývá a výroba léků je stále potřebnější. Já sama chodím darovat vždy s dobrým pocitem, že mám šanci něco změnit a můžu být na sebe pyšná.

Víte o někom, kdo se díky Vám rozhodl stát dárcem?
Ano, zapojili se členové rodiny i kamarádi. Díky mně viděli, že odběr vůbec nebolí a není na něm nic hrozného. Jsem moc ráda, že se můžeme podporovat navzájem a ukázat, že tu žijí lidé se srdcem na správném místě.

Co byste vzkázala těm, kteří o dárcovství uvažují, ale zatím váhají?
Ráda bych vzkázala všem, ať na nic nečekají a jdou to alespoň zkusit. Já sama jsem váhala, ale zjistila jsem, že se není čeho bát. Tělu se krev navrátí ihned a plasma se obnovuje, takže to, co dáme, se nám vždy vrátí. A tak to v životě funguje se vším.

Je pro Vás důležité pomáhat ostatním?
Rozhodně ano. Často si vůbec neuvědomujeme, že i málo může pomoci. Já sama se nyní věnuji třem projektům, se nimiž se snažíme motivovat především studenty, aby udělali dobrý skutek, který se jim mnohonásobně vrátí v podobě úsměvu a skvělého pocitu. Snažím se spojovat se správnými lidmi, kteří vědí, co chtějí, a podílejí se na změně k lepšímu.

Co Vás v současné době nejvíce zaměstnává?
Aktuálně se chystám reprezentovat Českou republiku v Jižní Koreji, kde budu až do 24. prosince. Kromě účasti v soutěži tam budu prezentovat také význam dárcovství krevní plasmy a projekt Počítače dětem. Během svých cest se vždy snažím ukázat, co u nás v Česku máme, a představit zajímavé myšlenky a nápady i ostatním státům z celého světa.

Budete mít čas užít si v klidu vánoční svátky?
V posledních letech jsem před Vánocemi nikdy nebyla doma a vracela se až na Štědrý den. A letos tomu nebude jinak. Povánoční období si ale užívám o to více a snažím se trávit čas s rodinou a nejbližšími přáteli ve Velkých Pavlovicích. Po celoročním shonu se na to moc těším. Přeji všem, aby si během svátků odpočinuli, strávili hezký čas se svými blízkými a třeba i udělali dobrý skutek pro někoho, kdo to potřebuje.

Krevní plasma zachraňuje životy
Pro moderní medicínu představuje krevní plasma důležitou součást léků, které se využívají při léčbě mnoha vážných nemocí. Díky ochotným dárcům tato cenná složka lidské krve pomáhá mnoha pacientům s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo nádorovým onemocněním. Významně se také uplatňuje při léčbě popálenin.

Zapojte se také a pomozte dobré věci
Staňte se dárcem krevní plasmy – odběr je snadný, bezbolestný a zabere jen pár desítek minut. Na stránkách www.caraplasma.cz si můžete zjistit všechny potřebné informace, vyhledat pobočku ve Vašem městě i zarezervovat termín.

O společnosti Cara Plasma
Společnost Cara Plasma s. r. o. vznikla v dubnu 2013 jako česká rodinná firma. V Praze vybudovala nejmodernější centrum pro odběr krevní plasmy a zařadila se mezi desítku nejlepších v Evropě. V současné době provozuje moderní dárcovská centra v Praze, v Brně, v Jihlavě, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, v Uherském Brodu, Pelhřimově a Zlíně. Jak společnost rostla, našla silného partnera pro svůj další rozvoj. Dnes je Cara Plasma součástí německého holdingu. Více informací se dozvíte na www.caraplasma.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sarah Horáková, Cara Plasma, krev, plasma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mám šanci měnit životy, říká vicemiss Sarah Horáková  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.