Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ze schvalování ruské invaze na Ukrajinu policie obvinila zatím 49 lidí

Ze schvalování a podpory ruské invaze na Ukrajinu česká policie obvinila zatím 49 lidí. Celkem eviduje 86 takových případů. Serveru iROZHLAS.cz to dnes sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Z policejních statistik vyplývá, že jde o další nárůst počtu podobných případů. V říjnu policie evidovala 83 případů schvalování ruské invaze a obvinění sdělila 44 lidem.

Ruská armáda zahájila vpád na Ukrajinu letos 24. února, od té doby přesáhl celkový počet podnětů spojených s Ukrajinou tisícovku, některá oznámení končí bez postihu. Mluvčí již v říjnu uvedl, že převládají trestné činy majetkového charakteru.

Na možnost trestního stíhání lidí, kteří budou schvalovat ruskou invazi na Ukrajinu, upozornil krátce po zahájení ruské agrese nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. "Pokud by někdo veřejně – včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí – vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti,“ uvedl tehdy nejvyšší státní zástupce.

Třeba počátkem srpna radnice v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku ohlásila policii, že někdo napsal křídou na pomník padlým azbukou "smrt Ukrajině" a nakreslil trikoloru v barvě ruské vlajky. Pražská policie před časem informovala o zadržení padesátiletého muže, který je podezřelý z toho, že zničil akumulátorovou vrtačkou a vrtákem pneumatiky u dvou desítek ukrajinských aut zaparkovaných v Praze 8 a 9.

S pokutou 45 tisíc korun odešel od soudu tehdejší bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay, který v únoru napsal na facebook, že Rusko odzbrojí "ukrofašisty" a že by mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Komunální politik, který znovu do zastupitelstva nekandidoval, se proti trestu odvolal. Případ výroků bývalého poslance Lubomíra Volného (Volný blok) ohledně ruské invaze na Ukrajinu policie odložila, podle kriminalistů nebyly trestné.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, kriminalita, boje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Skříšovský

To se nám ta svoboda slova pěkně zvrtla, že soudruzi ve vládě a na soudech? No nic, zase tu máme paragraf s mírně obměněným názvem Porušování zásad kapitalistické morálky. Nezbývá nám nic jiného, něž upozorňovat na napadení Jugoslávie Českou republikou pod praporem NATO, vraždu civilních obyvatel, bombardování civilní infrastruktury a podobně. Prostě to stejné, co dnes dělá Rusko na Ukrajině nebo Amerika a NATO po celém světě. Dále vtrhnutí do Iráku po boku USA... Mimo jiné porušování Ústavy vládou a to v prodlužování nouzového stavu nad rámec ústavy, omezování svody pohybu a lidských práv v době covidu, zasahování do integrity jedince což je trestné od doby okupace.....Vtahování České republiky do války je taktéž trestné. Ono je těch vládních loupeží a podvodů tolik, že se to těžko všechno pamatuje, takže pokud něco úplně nesedí, tak se omlouvám.

Pátek, 2. prosince 2022, 14:40Odpovědět

Ze schvalování ruské invaze na Ukrajinu policie obvinila zatím 49 lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.