Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rakušan chce s podřízenými projednat změnu zákona o volbě prezidenta

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce po volbách sejít se svými podřízenými ohledně změn v zákoně o volbě prezidenta. Na twitteru dnes napsal, že rozdílné výklady zákona mohou vyvolávat otázky, které může nyní vyřešit jen Nejvyšší správní soud.

Rozpory například vyvolává otázka, zda může poslanec nebo senátor podepsat kandidátní listinu více uchazečům o účast ve volbách. Zatímco podle ministerstva vnitra to je možné, Nejvyšší správní soud ve svém doporučujícím vyjádření v roce 2017 podpořil opačný výklad. Ústavní právník Jan Kysela se v pátek také pozastavil nad tím, že do voleb byla připuštěna prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Ta podala přihlášku s podpisy poslanců minulé Sněmovny, které funkční období vypršelo loni na podzim. Na úřadě se zaregistrovala ještě v době, kdy měli poslanci platný mandát. Ministerstvo se domnívá, že je takový postup v pořádku.

"Rozdílné výklady zákona o volbě prezidenta mohou vyvolávat otázky, které však nyní může vyřešit jen Nejvyšší správní soud," napsal dnes Rakušan. "Po lednových prezidentských volbách se plánuji sejít se svým náměstkem a jeho kolegy nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží," doplnil.

Ministerstvo vnitra v pátek do voleb zaregistrovalo devět uchazečů, přihlášky dalších 12 odmítlo. O Hrad se utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima.

Ministerstvo odmítlo zaregistrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše a Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů, a neměli tak potřebných 50 tisíc podpisů voličů. Všichni tři již avizovali, že se obrátí s odvoláním na Nejvyšší správní soud. Přidají se k nim pravděpodobně i další kandidáti. Termín mají do středy 30. listopadu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, prezident, zákon, Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kurt Smoke

Rakušane Rakušane dej svou kůži na Buben a český lid prdel ti rozkope ????????????

Neděle, 27. listopadu 2022, 05:27Odpovědět

Rakušan chce s podřízenými projednat změnu zákona o volbě prezidenta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.