Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Francouzi a Němci chtějí změnit evropská pravidla pro veřejnou podporu

Na bruselském náměstí Madou se tyčí budova Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž. Pro mnohé nejmocnější ředitelství uvnitř celé Evropské komise, mající celosvětovou působnost v oblasti ochrany hospodářské soutěže. Až dosud se toto ředitelství „proslavilo“ především miliardovými pokutami za zneužití dominantního postavení velkých amerických technologických firem jako je Google, Facebook nebo Microsoft.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Ve stínu pozornosti tohoto regulátora dosud stály dva další mocné kontrolní nástroje – kontrola fúzí a kontrola poskytnutých veřejných podpor. Tyto unikátní pravomoci, přenesené na unijní úroveň, jsou však dlouhodobě trnem v oku dvěma nemocnějším evropským státům – Francii a Německu. Francouzi jsou naštvaní od té doby, co jim v Bruselu nebyla povolena fúze dvou perel evropského průmyslu, firem Alstom a Siemens. Cílem bylo vytvořit evropského šampiona, který by konkuroval především Číně a USA. Jiný byl pohled ovšem evropského regulátora, který fúzi nepovolil fúzi pro hrozbu přílišné koncentrace na úzce vymezeném evropském trhu.

Podobná kritika teď zaznívá ze strany Němců a Francouzů ohledně kontroly veřejných podpor, poskytovaných z veřejných rozpočtů. Evropské schvalování (notifikace) považují za příliš byrokratické a přísné a omezující členské státy při plánování masivních veřejných podpor např. do energetiky. Poukazují také na hrozbu ve formě US Inflation Reduction Act (IRA), mající za cíl výrazně snížit inflaci v USA, mimo jiné pomocí nekontrolované veřejné pomoci.

Proti tomuto rozvolňování kontroly na evropské úrovni brojí především menší členské státy včetně České republiky. Tyto státy se bojí evropských „dotačních dostihů“, které mohou ustát pouze velké ekonomiky. Jejich výsledkem pak budou neúměrné dopady na veřejné finance jak v EU, tak v členských státech. A kvůli tomu reálně hrozí nerovnost „startovních ekonomických čar“ (např. v rozdílných cenách energií pro firmy, dané rozdílnou dotační politikou státu), která může lehce vyústit v rozbití evropského vnitřního trhu, jednoho ze základních cílů evropské integrace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky komentář, Aleš Musil, ZBrusu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Takhle ,rokují' OSN, EU s nevolenými komisemi desítky let za násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí.Výsledek snad zrušení otroctví a kolonií, tedy toho otevřeného. Lichvářská zbrojařská válečnická mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, kudlanek, trubců, neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Místo míru a bezpečnosti, ukončení zbrojení, plýtvání životy, surovinami, energiemi, prací, neznečišťování planety nabízejí nové totality, zelenismy s autíčky na baterky, na YT, Minúta pravdy Milana Uhríka, U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. O vzniku zadlužení obecně nejen film Vítejte v Řecku pane inspektore., jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám. Hlava 22, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska,. Forest Gump, Četa - Vietnam. Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Erin Brockovich, Kmotr, Někdo to rád horké. Příběh kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit. Knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, seriál Devadesátky včetně dokumentu, vše o mafii. Písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí. Lidé se probouzí pomalu, snad němci konečně pochopí že byli mafií použiti k tažení na východ, zfetovaní pervitinem, zfanatizovaní hiedlerovci-mužík hitler(jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr), poslaní na smrt zmrznutím bez zimní výstroje do SSSR za 2 světové váky.

Sobota, 11. února 2023, 15:02Odpovědět

KOMENTÁŘ: Francouzi a Němci chtějí změnit evropská pravidla pro veřejnou podporu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.