Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Proč se v Česku každou hodinu rozvádí dva až tři manželské páry

Při pohledu na statistiky rozvodovosti v Evropské unii dospějeme k několika zajímavým faktům. Předně Česká republika se v počtu rozvodů oddělila od zbývajících zemí střední Evropy a spolu s Pobaltím a Skandinávií tvoří absolutní nelichotivou špici v počtu rozvodů. Jedním z příčin může být i spojitost s počtem obyvatel, kteří se nehlásí k žádnému náboženství

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Z evropského žebříčku je totiž patrné, že menší rozvodovost mají silně katolické státy. Podle mého názoru, ale víra nehraje v počtu rozvodů rozhodující úlohu. Přikláním se k názoru, že česká rozvodovost je jakási sněhová koule, která na sebe nabaluje nové generace, které ve svých rodinách viděli rozvod jako zcela normální věc a takto přistupují i k vlastnímu manželství. Proto je také nejčastější příčinou rozvodu v České republice uváděn neuvážený sňatek. A ještě více než neuvážený sňatek se často jedná o neuvážený rozvod.

Jednou z neviditelných avšak nepřehlédnutelných příčin stavu rozvodovosti u nás, ale i v zahraničí je neochota na vztahu a manželství pracovat, obecně řečeno komunikovat, mluvit spolu.  Otázka je také, zda-li stát, dělá dostatečně proto, abychom v budoucnu dopadly statisticky lépe než je to mu nyní. Jednou z možností, jak bojovat s vysokou rozvodovostí jsou opatření rodinné politiky. 

Jsem ráda, že z pera Ministerstva práce a sociálních věcí má vzniknout zákon o podpoře rodiny, který má podpořit opatření umožňující manželem včas se obrátit na pomoc, když se rodina ocitla v krizi. Jakkoliv totiž můžeme říci, že stát by neměl zasahovat ani vyvíjet zvláštní pozornost ve vztahu k věci natolik soukromé a intimní jako je manželství nebo rozvod, opak je pravdou. Na prvním místě tu jde totiž nejen o rodinu, ale především o děti. Rozvody mají nejhorší dopady právě na dítě. Rozvodem rodičů je postiženo kolem 23 tisíc dětí.

KOMENTÁŘ: Tahle země není pro samoživitele

V České republice je až 200 tisíc rodičů samoživitelů. V 90 procentech případů stane v čele takové rodiny žena, tedy matka. My poslanci máme někdy tendenci udělovat papežské rady na téma šetření nebo na straně druhé si kupovat odpustky. Co ale...

V tomto směru je potřeba se zaměřit na analýzu současné legislativy a také na posílení mediace nebo dalších podpůrných opatření umožňujících předně rozvodu předejít, a když toto není možné, pomoci rozvodu smírnému s co nejmenším dopadem do psychiky všech zúčastněných.  Ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti na takové reformě rozvodů pracujeme. Rodina totiž rozvodem nekončí.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky rozvod, Česko, Evropská unie, Skandinávie, střední Evropa, Baltské státy, druhá světová válka, manželství, rodina, Evropský parlament, ZBrusu, Eva Decroix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Milion lidí kteří žijí na hranici chudoby.Exekuce většinou staré,mafií přifouknuté na násobky původní častky.Zrušit,exekutory zaměstnat na úřadech práce kde chybí úředníci,chybí byty dosaźitelné ceny.Po rozvratu v roce 89 slibované dohoněni západu dodnes třetinové platy a důchody.Imaginární ,průměrná' mzda která slouží mafii aby si mohla počítat své násobky jejich platů z vyšší částky,desítky let platíme v parlamentu falešného studenta falešných práv,kolik ,vzdělanců'má koupené tituly od různých danuschí.Lichvářská zbrojařská válečnická zlodějská,mafiánská vražedná chobotnice vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás.Seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky.Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie.. Kmotr, Četa, Forest Gump-Vietnam.Jugoslávie,Arábie, Afgánistán. O nás na YT, U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova.Film Příběh kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit. O eu Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky, exeuposlanec Petr Keller, hodnocení Anděly od Sara Wagenknecht.Filmy Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Erin Brockovich, Vlk z Wall Streetu, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Někdo to rád horké, vše o mafii. Lidé se probouzí,je meetoo, kácenjí se sochy otrokářů.I němci pochopí že byli mafií použiti k tažení na východ, zfetovaní pervitinem, zfanatizovaní hiedlerovci poslaní na smrt zmrznutím bez zimní výstroje do SSSR za 2 s.v. ? !

Pondělí, 13. února 2023, 08:07Odpovědět

Libor Burian

Jiný titulek. Více než čtvrtina domácnosti sotva pokryje své náklady.

Pondělí, 13. února 2023, 03:28Odpovědět

KOMENTÁŘ: Proč se v Česku každou hodinu rozvádí dva až tři manželské páry  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.